StoryEditor

Rolniczy handel detaliczny po wielkopolsku

Młody i ambitny rolnik, producent świń z pow. Ostrzeszowskiego postawił na wyrób tradycyjnych wędlin. Swojego fachu uczy się z dużym zaangażowaniem od wujka, który jest rzeźnikiem.
24.05.2019., 16:05h
Mariusz Jeziorny z Kraszewic gospodaruje na 45 ha gruntów. Obecnie utrzymuje na głębokiej ściółce ok. 600 świń, a jego roczna produkcja w cyklu otwartym wynosi ok. 1800 tuczników. Od 2 lat jest członkiem i prezesem lokalnej grupy producentów trzody chlewnej zrzeszającej 7 rolników, których roczna produkcja to od 7 do 8 tys. świń. Od 2 miesięcy sprzedaje mięso i tradycyjne wędliny. Na brak klientów nie narzeka. Przeważnie są to okoliczni mieszkańcy, którzy informacje o możliwości zakupu tradycyjnych wędlin i mięsa przekazują sobie pocztą pantoflową.

Jeziorny przyznaje, że dla niego najważniejsza jest jakość i powtarzalność oraz tradycyjny smak wędlin. W swojej ofercie posiada kilka rodzajów kiełbas, a także kaszankę, pasztet i salceson. Produkuje wędliny tradycyjne i mięso w ramach rolniczego handlu detalicznego. W tym roku zmodernizował już istniejące budynki i przystosował je do wyrobu, a także sprzedaży tradycyjnych wędlin i surowego mięsa. Rolnik wyremontowane pomieszczenia wyposażył w niezbędny profesjonalny sprzęt do produkcji wędlin, m.in. chłodnie, kuter do mięsa, masownicę, mieszałkę, wędzarnię i kocioł grzewczy.
Teraz młody producent musi dzielić swój czas między uprawę roli, produkcję świń i przetwórstwo mięsa. W swoim gospodarstwie uprawia kukurydzę, żyto, pszenżyto, owies i jęczmień.

O tym w jaki sposób założył własną działalność i jakie są jego plany na przyszłość przeczytacie już w czerwcowym wydaniu top agrar Polska – w programie specjalnym „top świnie”. aku
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 08:49