StoryEditor

Unijny sposób na embargo

Po analizie najnowszych doniesień na temat unijnego eksportu w dobie rosyjskiego embarga na nasze produkty okazuje się, że powoli wkraczamy na nowe rynki. Przez 12 miesięcy zakazu handlu z Rosją eksport rolniczo-spożywczy do krajów trzecich wzrósł o 5,7%.  
02.10.2015., 14:10h

Rynkami alternatywnymi dla Rosji okazały się Stany Zjednoczone – wzrost eksportu o 16%, Chiny – 33%, Korea – 29%, Hong Kong – 19%, Szwajcaria – 5%. Ten wzrost wartości eksportu rekompensował w części spadek wysyłki żywności do Rosji, której wartość zmniejszyła się od sierpnia 2014 r. do lipca 2015 r. z 11 mld euro do 3 mld euro.

W tym okresie nie wzrosła niestety wartość eksportu do krajów trzecich unijnej wieprzowiny. Więcej szczęścia mieli producenci bydła i drobiu. Przez te 12 miesięcy Unia wysłała na rynki krajów trzecich aż o 23% więcej wołowiny i o 5% więcej drobiu. Wartości eksportu dla sera, mleka, owoców i warzyw wciąż pozostają niższe niż przed wprowadzeniem zakazu handlu z Rosją.  aku

 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 03:16