StoryEditor

Więcej żywności ekologicznej i GMO na świecie

Na świecie co roku przybywa zarówno żywności ekologicznej, jak i genetycznie modyfikowanej. W jednym i drugim przypadku liderem produkcji niezmiennie są Stany Zjednoczone.
30.03.2015., 09:03h

Jak informuje FAMMU/FAPA, w 2013 roku na świecie wyprodukowano żywność ekologiczną o wartości 55 mld euro, z czego 24,3 mld euro przypada na USA, 22,2 mld euro na kraje Unii Europejskiej, a na Chiny jedynie 2,4 mld euro. Polska jest nadal w tyle za innymi krajami UE. Nasz rynek żywności ekologicznej jest wart ok. 600 mln zł, podczas gdy nasi zachodni sąsiedzi w Niemczech produkują rocznie żywność o wartości 7,6 mld euro. Także powierzchnia przeznaczona pod ekologiczne uprawy jest u nas niższa i wynosi ok. 650 tys. ha, czyli 2,2 proc. areału wszystkich gruntów rolnych w kraju.

Wspomniane wcześniej Stany Zjednoczone są także światowym liderem w produkcji upraw genetycznie modyfikowanych. Globalna powierzchnia zasiewów roślin GMO w 2014 roku zwiększyła się o 3,6 proc. w porównaniu z 2013 rokiem i wyniosła 181,5 mln ha. W USA w ubiegłym roku znajdowało się 73 mln ha. Na drugim miejscu pod względem powierzchni upraw GMO na świecie znajduje się Argentyna, która przeznaczyła pod te uprawy w 2014 roku 24 mln ha.   bcz

Źródło: FAMMU/FAPA

Fot. Wójcik

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, dyrektor PWR online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 01:51