StoryEditor

Wielkie święto, wielkie marnotrawstwo

Wczoraj, w czwarty czwartek listopada, USA obchodziły doroczny Dzień Dziękczynienia. Wielu z nas święto to kojarzy się szczególnie z indykiem spożywanym przez amerykanów w tym dniu.
28.11.2014., 09:11h

Jednak sami amerykanie przyznają, że Święto Dziękczynienia, będące swego rodzaju podziękowaniem za udany rok, to jednocześnie początek czasu gdy w Ameryce marnują się ogromne ilości żywności. W okresie pomiędzy tym dniem, a Nowym Rokiem w samych tylko USA na śmieci trafi około 5 milionów ton żywności. W ciągu roku szacuje się, że zamiast do żołądków, 34 miliony ton żywności trafia do koszy na śmieci.
Jak twierdzi Jonathan Bloom, ekspert z zakresu gospodarki żywnością, jej marnotrawstwo to nie tylko kwestia moralna, ale także i ważna kwestia środowiskowa.

– Olbrzymie ilości zasobów idą na wyprodukowanie żywności, jej przetwórstwo, transport, chłodzenie a później przygotowanie – stwierdza Bloom. Jego zdaniem, wyrzucana corocznie żywność w samych tylko USA pochłania aż 6% zużywanej w tym kraju energii. Ekspert wyjaśnia również, że drugim co do wielkości źródłem metanu związanym z działalnością człowieka są wysypiska śmieci, a żywność jest drugim co do wielkości składnikiem śmieci.
Organizacja FoodTank podpowiada, jak unikać marnotrawienia żywności. Oto najważniejsze z rad:

  • zanim pójdziesz do sklepu sprawdź swoją lodówkę – zrobienie małej inwentaryzacji zapasów w lodówce i w spiżarni pozwoli uniknąć kupowania tego, co już mamy,
  • zaplanuj świąteczne menu oraz liczbę gości, tak aby kupić odpowiednią ilość produktów,
  • data przydatności do spożycia nie jest bezwzględna – wiele produktów jest wciąż dobrych nawet po upływie tej daty. Jonathan Bloom sugeruje, by w tej kwestii ufać swoim zmysłom – obejrzeć, powąchać a nawet spróbować produktu zanim wyrzucimy go do kosza,
  • wykorzystaj podroby, suchy chleb i inne „odpady” – pamiętacie smak babcinych sosów? Do ich sporządzenia można wykorzystać podroby czy części np. indyka, które normalnie lądują w koszu. A z pozostałości warzyw można przyrządzić zupy, które mogą by zamrożone „na później”,
  • kontroluj wielkość porcji – używając odpowiednich talerzy można przyrządzić akurat tyle żywności, by starczyło czy to dla 2 czy to dla 20 osób,
  • pokochaj swoje resztki – z pozostałości po świątecznym obiedzie można  przyrządzić dania na następny dzień – raz ugotuj, zjedz dwa razy,
  • wspieraj potrzebujących – znajdź swój lokalny bank żywności i przekaż mu nadwyżki żywności, których sam nie zużyjesz.

Opracowano na podstawie foodtank.com

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 04:30