StoryEditor

Żywiec drobiowy dalej drożeje

W tym tygodniu dostawy żywca drobiowego już nie są tak obfite jak jeszcze przed kilkoma dniami. Raczej nie ma także nigdzie niedoborów dostaw drobiu. Ubojnie zgodnie mówią, że mają tyle transportów, ile potrzebują.
07.10.2015., 14:10h

Mimo tych czynników, cena żywca drobiowego cały czas pnie się w górę. W tym tygodniu może już nie tak dynamicznie jak przed tygodniem, ale jednak nadal jest to różnica 5-20 gr/kg. Znacznie poprawił się też popyt ze strony sklepów i hurtowni na mięso drobiowe. Ubojnie mówią, że praktycznie wszystko, co ubiją, udaje im się także sprzedać. Na dzień dzisiejszy krajowe stawki za brojlery ustabilizowały się wokół kwoty około 3,45 zł/kg, co w stosunku do ubiegłego tygodnia stawki oznacza wzrost o około 8 gr/kg. Trzeba zwrócić uwagę, że nadal jest to cena niższa od tej notowanej przed dwoma tygodniami. Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,30 zł/kg w województwie małopolskim, a najwyższa to 3,60 zł/kg w województwie pomorskim.   ag

Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego – sonda top agrar Polska (kliknij tutaj).

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 13:00