StoryEditor

Marynowana papryka

By w gulaszu czy innych potrawach nie przeszkadzała nam skóra od papryki, wystarczy przygotować ją w pewien sposób.
25.07.2016., 11:07h

Papryka marynowana w oleju, z której usuwamy wcześniej skórę, jest swietnym skłądnikiem dań. Wtedy nie będzie nam już przeszkadzała jej skóra

SKŁADNIKI
5 kg czerwonej papryki
¾ szkl. octu,
1 szkl. cukru,
1/4 szkl oleju,
3 plaskie łyżki soli.
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z papryki wybrać środek. Ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec tak długo, aż skóra zacznie odchodzić. Wyjąć, przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Kiedy przestygnie obrać ze skórki.
 
Marynata: Ocet, cukier, olej i sól podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników. Kiedy przestygnie zalać paprykę i zostawić na 5-6 godzin. Następnie nałożyć paprykę wraz z marynatą do słoików. Pasteryzować 10 minut.

Więcej przepisów znajdziesz w sierpniowym numerze "top agrar Polska". Prenumeratę zamówisz TUTAJ.

 

 

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 09:08