StoryEditor

Żołądki gęsie

W związku ze zbliżającym się listopadem, kiedy to gęsina częściej pojawia się na naszych stołach, przedstawiamy przepis na gęsie żołądki w sosie szpinakowym.
24.10.2014., 11:10h

W listopadowym numerze „top agrar Polska” w dziale „Dom i Rodzina” przeczytać będzie można o tym, dlaczego warto jeść gęsinę, jakie właściwości posiada tłuszcz gęsi, a także poznać przepisy, jak przygotować pyszności na bazie gęsi. Dziś przedstawiamy przepis na żołądki gęsie w sosie szpinakowym.

Autorką przepisu oraz zdjęcia jest Prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi oraz inicjatorka założenia sklepu z gęsiną Gęsia Chata w Iławie, pani Krystyna Ziejewska.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg żołądków gęsich,
  • 50 ml śmietany,
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.


Sposób przygotowania:

Żołądki oczyścić, umyć i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem przypraw. następnie ostudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Rozmrożony lub świeży szpinak podsmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
Mąk ę rozrobić ze śmietaną, dodać 2 łyżki gorącej wody, zalać szpinak, chwilę mieszać. Doprawić do smaku, zdjąć z ognia, zanim dojdzie do wrzenia.

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 10:29