StoryEditor

Ceny przetworów mlecznych zniżkują

W marcu indeks cen żywności zwyżkował, jednak nie indeks cen przetworów mlecznych. Ten spadł po obserwowanych od czterech miesiącach zwyżek. W marcu osiągnął pułap o 2,5% mniejszy niż w lutym (wynosił bowiem 268,5 punktu).
22.04.2014., 08:04h

Na taki wynik wpływ miał słabszy niż zwykle popyt na wszelkie przetwory mleczne ze strony Chin oraz wątpliwości co do powodzenia wymiany handlowej z Rosją w tym zakresie. Do innych czynników można także zaliczyć wzrost dostaw mleka i jego przetworów z Nowej Zelandii, gdzie miał miejsce wydłużony okres produkcji możliwy dzięki wyjątkowo dobrym warunkom pogodowym (podobnie zresztą było także na półkuli północnej).

W omawianym okresie najdynamiczniej spadały ceny mleka w proszku – także na skutek mniejszych zamówień z Chin. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w trzecim miesiącu 2014 roku na poziomie o 17,9% wyższym niż w analogicznym okresie 2013 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze trzy miesiące 2014 roku osiągnęła poziom 270,51 punktu i była o ponad 25% wyższa niż w tym samym okresie 2013 roku – donosi FAMMU/FAPA

e-abi

Źródło: FAMMU/FAPA

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
17. kwiecień 2024 01:42