StoryEditor

Stan i perspektywy rynku

 Wieprzowina jest bardzo ważnym elementem handlu światowego. Zauważalnym efektem postępującej globalizacji jest to, że wahania cen na rynku w Pekinie mają wpływ na ceny skupu w Suwałkach, czy Wałbrzychu.
21.01.2016., 10:01h

Postępująca inforamtyzacja oraz zanik barier administracyjnych umożliwają globalny przepływ produktów w każdym kierunku. Dziś nie ma problemu z zamówieniem towaru takiego jak wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym w Chinach z dostawą do domu. 

To właśnie na Chiny, największego producenta wieprzowiny na świecie – 56,3 mln t produkcji rocznej, zwrócone są oczy całej branży. I nie ma się co dziwić. Wszystkie kraje europejskie produkują tyle wieprzowiny – 23 mln t – co Chiny w niecałe 5 miesięcy.

W lutowym wydaniu "top świnie" wyjaśniamy kierunki zachodzących na rynku wieprzowiny zmian. Aby zrozumieć te zachodzące w naszym kraju, trzeba przyjrzeć się sytuacji na rynku światowym. aku

Fot. Kurek

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 05:59