StoryEditor

Światowe trendy w produkcji wieprzowiny

Pogłowie świń na świecie wynosi 796 mln t, z czego 466 mln t hodowanych jest w Chinach. Wszystkie kraje europejskie produkują rocznie tyle wieprzowiny, co Chiny w niecałe 5 miesięcy. 
04.02.2016., 09:02h

Zgodnie z danymi Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, roczna produkcja wieprzowiny wynosi 111 mln t, z czego z Chin pochodzi aż 56 mln t. Drugie miejsce w światowej produkcji świń należy do Unii Europejskiej, gdzie produkcja świń w 2015 roku wynosiła 148 mln szt., natomiat roczna produkcja mięsa wieprzowego to 23 mln t. 

Liderem Starego Kontynentu od lat są Niemcy z produkcją ok. 5,5 tys. t. Z tego kraju jest co piąta tusza w Europie. Razem z drugą co do wielkości produkcji Hiszpanią, Niemcy wytwarzają  40% europejskiej produkcji wieprzowiny. Dlatego właśnie ten kraj dyktuje aktualne warunki cenowe pozostałym odbiorcom.  aku

Poziom produkcji mięsa wieprzowego w wybranych krajach UE:

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 15:07