StoryEditor

Podsumowanie międzynarodowego projektu Inno4Grass

Wzrost produktywności w rolnictwie to jedno ze strategicznych, globalnych zadań tej branży. Także w sektorze użytków zielonych można osiągnąć te cele.  Ułatwieniu ich realizacji służy m.in. europejski projekt „Inni4Grass”.
18.10.2019., 13:10h
Inno4Grass jest projektem o roboczym tytule: „Wspólna przestrzeń innowacyjna dla zrównoważonej produkcyjności użytków zielonych w Europie”. Realizowany jest przez międzynarodowe konsorcjum, składające się z 20 jednostek badawczo-naukowych i praktyków z ośmiu krajów Europy: Niemiec, Belgii, Francji, Irlandii, Włoch, Holandii, Polski i Szwecji. W państwach tych użytki zielone mają duży i ważny udział w ogólnej powierzchni wykorzystywanej rolniczo, a produkcja bydła mlecznego, mięsnego oraz owiec ma istotne znaczenie gospodarcze. W inicjatywie tej stronę polską reprezentuje Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – Katedra Łąkarstwa i Krajobrazu Przyrodniczego oraz Wielkopolska Izba Rolnicza.

Inicjatywy podjęte w tym projekcie przez stronę polską objęły 20 gospodarstw i w zasadzie zostały zakończone, czas więc podsumować niektóre z tych wydarzeń. W tym celu UP zorganizował w Poznaniu seminarium w pt. „Spotkanie nauki z praktyką rolniczą w ramach grupy dyskusyjnej”. Innowacjami, które omawiano i komentowano to:
  • stosowanie ziół: babki lancetowatej i wyczyńca łąkowego do mieszanek na trwałe i przemienne użytki zielone (Grzegorz Łuczak; patrz foto)
  • sposoby renowacji i gospodarowania na użytkach zielonych w celu produkcji wysokiej jakości paszy dla bydła mlecznego, w tym wykorzystanie własnej konstrukcji aeratora talerzowego (patrz foto; Andrzej Duda), siew krzyżowy traw i motylkowatych oraz stosowanie wozu asenizacyjnego z systemem węży wleczonych
  • zastosowanie deszczowania na użytkach zielonych w celu zapobiegania deficytom wody w glebie (gospodarstwa Andrzeja Szulca i Michała Kaczmarka)
  • pastwisko w systemie wypasu półdziennego włączone do dawki pokarmowej złożonej z pasz konserwowanych w żywieniu bydła mlecznego (RGD-UPP Brody)
  • żywienie krów mlecznych runią pastwiskową i sianem w celu produkcji mleka o właściwościach prozdrowotnych (majowy ser pastwiskowy; gospodarstwo Katarzyny Fotymy) i zapewnienia dobrostanu zwierząt
  • * technologia produkcji wysokiej jakości siana oparta o dosuszanie w specjalnych stodołach (Juchowo Farm).
Aerator łąkowy – rozwiązanie Andrzeja Dudy zostało docenione na szerszym forum – uzyskało nagrodę europejskiego konsorcjum „European Award Winner”.

Każda z tych innowacji powstała z inspiracji i środków poszczególnych gospodarstw. Wszystkie inicjatywy mają na celu poprawę ilości i jakości produkowanej paszy dla zwierząt hodowlanych, m.in. z powodu braku możliwości zakupu nowych gruntów dla zwiększenia produkcji pasz, poprawę ilości i jakości pozyskanego surowca – mleka i wyprodukowanych z niego produktów spożywczych, a także poprawę dobrostanu zwierząt. Rozwiązania agrotechniczne służą z kolei poprawie struktury i żyzności gleby, a organizacyjne – poprawiają rentowność gospodarstw i zwiększają zatrudnienie w lokalnym środowisku.
[bie]
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 13:18