StoryEditor

Rosnące ceny warzyw

Kto przechował w dobrych warunkach warzywa, ten może mieć powody do zadowolenia. Zdecydowana większość krajowych warzyw korzeniowych od kliku tygodni na giełdach trzyma wysokie ceny.
09.04.2015., 11:04h

Zwyżki odnotowała cebula w łusce, która w okresie od grudnia 2014 roku do połowy marca br. trzymała ten sam poziom cen w granicach 0,30-0,35 zł/kg netto. Tuż przed Wielkanocą krajowi przetwórcy ożywili się na rynku i szukali dobrego towaru, o który o tej porze roku już trudno. Za zdrową cebulę o kalibrze 6-8 cm można obecnie otrzymać nawet 0,43 zł/kg netto. Analogicznie do cebuli w łusce zdrożała także cebula obierana na biało, a którą chłodnie płacą obecnie ok. 80 zł/kg netto. Nadal niewielkim zainteresowaniem na rynku cieszy się cebula workowana, co akurat bezpośrednio można wiązać blokadą naszej wschodniej granicy.

Dobre ceny mają także warzywa korzeniowe. Kilogram marchwi kosztuje obecnie średnio 1, 40 zł netto, a więc o ok. 50 gr więcej niż miesiąc temu. Pietruszka średnio kosztuje ok. 2,50 zł/kg netto, ale na wschodzie Polski stawki sięgają nawet 3,20 zł/kg. Podrożał także seler, którego ceny wahają się od 1,60 do 2,40 zł/kg netto.

Dobre ceny ma także kapusta biała. Za kilogram kapusty dobrej jakości trzeba zapłacić nawet 3 zł, ale jej średnie ceny są na poziomie 1,40 zł/kg. Wiele wskazuje na to, że w najbliższych tygodniach zarobią także producenci ziemniaków. Ich ceny od tygodnia rosną i lokalnie sięgają nawet 0,55 zł/kg netto. Ci, którzy przechowali ziemniaki w dobrej kondycji mogą więc liczyć na dobre ceny.

Niepewny jest za to los nowych zasiewów. Producenci, którzy wysiali warzywa przed Wielkanocą (a więc i przed ulewnymi deszczami) będą musieli zmierzyć się z trudnymi wschodami, bowiem gleba w wielu rejonach kraju się zaskorupia.  bcz

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, dyrektor PWR online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 04:17