StoryEditor

Pamiętaj o żywieniu mineralnym krów

Niskie ceny mleka skłaniają do cięcia kosztów, najczęściej „ofiarą skalpela” są mieszanki mineralno-witaminowe. Czy to są rzeczywiście oszczędności, czy raczej początek późniejszych kłopotów?
31.10.2015., 23:10h

O ile producenci mleka w praktycznym żywieniu krów mlecznych dużą wagę przywiązują do pokrycia zapotrzebowania na białko i energię, tak żywienie mineralno-witaminowe traktują po macoszemu. Zazwyczaj sprowadza się ono do prewencji zalegania poporodowego czy zatrzymania łożyska. Zdaniem prof. Zygmunta M. Kowalskiego, błędy w żywieniu mineralnym mogą być powodem gorszego apetytu krowy, co spowoduje zmniejszenie wydajności. Mogą również powodować niezacielanie się krów, a także liczne problemy ze zdrowiem. Niedostateczne w stosunku do zapotrzebowania pobranie cynku (Zn), selenu (Se), miedzi (Cu) czy jodu (J) kończy się zwykle pogorszeniem odporności krów i zwiększoną liczbą komórek somatycznych w mleku i zwiększoną liczbą krów z klinicznymi postaciami mastitis. Długoterminowe niedobory składników mineralnych kończą się również zwiększoną podatnością krów na choroby racic, co nie tylko pogarsza apetyt i wydajność mleka, ale zwiększa brakowanie krów.

Okolicznościami sprzyjającymi popełnianiu błędów w mineralnym żywieniu krów mlecznych są niskie ceny skupu mleka oraz niedobór pasz objętościowych. W opinii naukowca również  zła jakość pasz objętościowych będzie w najbliższych miesiącach utrudniać pokrycie zapotrzebowania krów na składniki mineralne. Dotyczy to tak kiszonek z kukurydzy, jak i kiszonek z traw czy lucerny. Więcej informacji o poprawnym zaopatrzeniu krów mlecznych w składniki mineralne podajemy w artykule prof. Zygmunta M. Kowalskiego pt. „Pamiętaj o żywieniu mineralnym krów”, opublikowanym w listopadowym wydaniu „top bydło”. opr. les, foto. Sierszeńska

Ryszard Lesiakowski
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 05:56