StoryEditor

W jaki sposób można zaoszczędzić soję?

Poekstrakcyjna śruta sojowa jest najczęściej wykorzystywanym surowcem białkowym w żywieniu świń. Jednak jej wysoka cena skłania do szukania innych, równie dobrych źródeł białka w paszy.
22.10.2015., 13:10h

Import soi z krajów Ameryki Południowej wywołuje duży sprzeciw społeczeństwa. Nie tylko ze względu na ogromne ilości lasów wycinanych pod uprawę ale przede wszystkim  stosowanie odmian GMO, które budzą obawy europejskich konsumentów. Tucz świń jest tym działem produkcji, w którym można wykorzystać najwięcej możliwości ograniczenia udziału soi w dawce.

O tym, jakie to możliwości i jakimi surowcami można zastąpić soję, przeczytacie Państwo w najnowszym wydaniu „top świnie”, str. 20–22.

Zapraszamy do lektury. kp

 

Fot. Shutterstock

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 17:10