StoryEditor

Nie ma przełomu w dyskusji o GMO

Już od kilku lat w Polsce nie prowadzi się uprawy odmian roślin genetycznie modyfikowanych. Jeśli były, to zaledwie na powierzchni do kilku tysięcy hektarów – kukurydza odporna na omacnicę. Ponadto wielkimi krokami zbliża się wejście w życie przepisów zabraniających stosowania w paszach produktów pochodzących z takich roślin, w tym śruty sojowej.
05.01.2016., 12:01h

Organizmy genetycznie modyfikowane (GMO) to zmienione metodami inżynierii genetycznej poprzez wprowadzenie najczęściej obcego genu bakterie, grzyby, rośliny czy zwierzęta. Dzięki tej modyfikacji nabierają nowych cech, np. produkują białko trujące dla szkodników
Kilka najczęstszych modyfikacji: W rolnictwie na skalę przemysłową wykorzystuje się kilka typów modyfikacji. Najczęściej spotykane to:

  • odporność na szkodniki – w tym odrębnie wprowadzana odporność na różne grupy (rzędy systematyczne, np. motyle – omacnica, chrząszcze – stonka) owadów;
  • odporność na nieselektywny herbicyd – glifosat;
  • odporność na nieselektywny herbicyd – glufosynat amonu;
  • poprawa cech jakościowych, np. zwiększenie zawartości prowitaminy A w ryżu (tzw. złoty ryż) czy witamin w sorgu.

Pomysłów, projektów badawczych oraz gotowych technologii do wykorzystania w rolnictwie jest o wiele więcej. Obejmują one poprawę cech jakościowych, w tym wykorzystywanych w przemyśle (np. rodzaj ziaren skrobi, jakość włókna), inne mechanizmy odporności na szkodniki niż toksyna Bt, odporność na chorobotwórcze bakterie i grzyby, a także niekorzystne warunki środowiska. Ponieważ wyprodukowanie odmian GMO z daną cechą jest kosztownym zadaniem hodowców i firm hodowlanych, to tylko niektóre z nich – te, które rokują opłacalność dla hodowcy – pojawiają się z czasem na rynku odmian. Dotyczy to gatunków roślin uprawianych na dużej powierzchni (kukurydza, soja, bawełna) lub tych, których sprzedaż nasion przynosi duże profity (warzywa, rośliny funkcjonalne i medyczne). Najczęściej modyfikowanymi na świecie gatunkami roślin, które uprawia się komercyjnie są: kukurydza, soja, ryż, ziemniaki i bawełna.

Więcej przeczytasz w styczniowym wydaniu "top agrar Polska" od str. 68.

Nie masz jeszcze prenumeraty? Zobacz naszą ofertę

Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 19:46