StoryEditor

Hodowcy świń z pasją do bydła

Świnie i opasy to w kilkudziesięciu tysiącach polskich gospodarstw zgrany duet. Po co profesjonalnym hodowcom świń bydło? Na korzyści wskazują doświadczeni hodowcy.
22.08.2017., 11:08h
Hodowlę świń prowadzą od wielu lat. Przeżyli już cenowe dołki i górki, ale trwają przy swojej działalności. Jednak brak stabilizacji na rynku trzody chlewnej pchnął ich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Z tego właśnie powodu zarówno w zagrodzie Tomasza Sołtyszewskiego z woj. łódzkiego, jak i Tomasza Bujaka z woj. wielkopolskiego poza świniami stoją też opasy. Ich sprzedaż ma łatać finansowe dziury.

Podczas wizyty w gospodarstwach hodowców POLSUS, pytałam o ekonomię produkcji świń i bydła, organizację pracy przy chowie dwóch różnych gatunków zwierząt oraz zmianach w produkcji roślinnej, które trzeba było wprowadzić, by wyżywić opasy. Jak z tymi wszystkimi problemami radzą sobie rolnicy z krwi i kości przeczytacie już we wrześniowym numerze „top świnie” od strony 4.

pj-t
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 08:48