🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Mikroelementy poprawią kondycję kukurydzy

28.04.2020

Drukuj

Mikroelementy poprawią kondycję kukurydzy

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Jakie mikroelementy są dla kukurydzy szczególnie ważne?

Spośród mikroelementów kukurydza pobiera dość dużo cynku. Przy plonie ziarna 8–10 t/ha akumulacja Zn w biomasie wynosi 400–500 g/ha. Przy jego niedoborze rośliny wykształcają słabszy system korzeniowy, ograniczając pobieranie wody, azotu oraz fosforu i potasu. Dwa ostatnie składniki odpowiadają za gospodarkę wodną kukurydzy, zatem przy ich braku rośliny stają się bardziej wrażliwe na suszę. Cynk bierze też udział w tworzeniu auksyn – hormonów odpowiedzialnych za wzrost roślin oraz rozwój korzeni, dlatego powinien być dostępny dla roślin od początku wegetacji. Zalecane jest także jego profilaktyczne stosowanie, nawet bez objawów niedoboru na roślinie. Nawożenie cynkiem kukurydzy podobnie jak innych upraw odbywa się głównie w formie dolistnej.

Optymalny termin zabiegu przypada na fazę 4–8 liści kukurydzy, kiedy roślina pobiera intensywnie pozostałe składniki pokarmowe. Dawka cynku w postaci chelatu wynosi 0,5–1 l/ha, natomiast w formie siarczanu cynku – od 1 do 1,5 kg/ha. Jeśli składnika nie podano na początku wegetacji, można go jeszcze zastosować do wiechowania kukurydzy w formie szybko działającego chelatu.

Inne ważne dla kukurydzy mikroelementy to bor, miedź, żelazo, mangan czy molibden..


Widziałeś już nasze video "Poranna trójpolówka odc.2. Po ile będą zboża i rzepak w żniwa? Zapraszamy na III Ogólnopolską Giełdę Rzepaczano - Zbożową!"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Tagi:

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody