Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rolnictwo – główna ofiara zmiany klimatu

14.01.2020

Drukuj

Rolnictwo – główna ofiara zmiany klimatu

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

PRZYCZYNY ZMIAN KLIMATU
– Ziemia otoczona jest atmosferą, która działa jak pierzyna. Jest tym cieplejsza, im więcej w niej gazów cieplarnianych – skomentował prof. Chojnicki proces zmiany klimatu na naszym IV Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu. W przeszłości zawartość CO2 w atmosferze zmieniała się od ok. 170 do 300 ppm, a w 2018 r. przekroczyła 400 ppm, co jest wynikiem zatrważającym. Duże ilości węgla wiązane były i są przez długi czas w masie roślinnej. Obecnie dotyczy to zwłaszcza obszarów Amazonii i Syberii.

– Pożary lub wycinane tam dużych areałów i przekształcanie ich w pola uprawne uwalniają dwutlenek węgla w dużych ilościach i w szybkim tempie do atmosfery, co sprzyja postępującemu globalnemu ociepleniu – podkreślił ekspert. Obecnie ocenia się,że wycięcie lasów odpowiada za 10 ppm wzrostu CO2 w atmosferze, jednak w znacznej większości pochodzi on ze spalania paliw kopalnych (węgla, ropy i gazu).

Poza dwutlenkiem węgla groźny dla zmian w atmosferze jest także metan, którego dużym źródłem jest produkcja zwierzęca oraz podtlenek azotu, gaz wynikający ze stosowania nawozów sztucznych. Głównym emitentem gazów cieplarnianych na świecie jest jednak sektor energetyczny, transport oraz przemysł.

r e k l a m a


ROSNĄ STRATY
W ostatnich kilkunastu latach skutki zmian klimatu powodują coraz większe straty w rolnictwie. Pogarsza się bowiem dostępność wody dla roślin, obniża jej poziom w rzekach, jeziorach i w zasobach gruntowych. Rośliny w trakcie wegetacji tracą turgor, ograniczają pobieranie składników pokarmowych, słabnie ich asymilacja, co ostatecznie obniża plonowanie – maleje rentowność produkcji polowej oraz ubywa koniecznych rezerw pasz dla pogłowia zwierząt.

– Powstał więc poważny problem, do którego rolnicy muszą się zaadaptować lub podjąć stosowne przeciwdziałania – dodał profesor.

Polecany artykuł

Precyzyjne rolnictwo coraz powszechniejsze

JEST CORAZ CIEPLEJ
Dowodem na zachodzącą w świecie zmianę klimatu są m.in. wyniki badań niezależnych międzynarodowych instytucji naukowych z różnych miejsc globu. Ich efektem jest wskazanie wyraźnego trendu wzrostu temperatury powietrza na Ziemi.

Zmianę tę potwierdzają także zdjęcia satelitarne. Zwłaszcza obrazy map kontynentów z lat 2014–2018 ze średnią temperaturą powietrza z pięcioleci, przedstawione w tzw. ciepłych kolorach (żółtym i czerwonym). Wskazują, że ocieplenie powietrza z tego okresu jest największe i występuje przede wszystkim na półkuli północnej. Z kolei dane z lat 1918–1922 przedstawiają glob w przeważającej części w kolorach zimnych (niebieski).

Agrarsklep

top agrar Polska – roczna prenumerata

top agrar Polska – roczna prenumerata

Płacisz tylko

198,00 zł SPRAWDŹ
– Sto lat temu świat był zdecydowanie chłodniejszy od tego, z którym mamy dziś do czynienia – skomentował tę sytuację ekspert.


JAKI BĘDZIE KLIMAT?
Z powodu następujących zmian klimatu coraz więcej osób zadaje sobie pytania, jaki będzie klimat w niedalekiej przyszłości, czy w jakim kierunku idą te zmiany? Naukowcy z różnych instytucji i miejsc globu pracują nad tym zagadnieniem, bazując na modelach matematycznych.

– Według tych programów, liczba dni upalnych z maksymalną temperaturą powyżej 35°C w Europie zwiększa się, a na kontynencie będzie też z biegiem czasu coraz cieplej – dodał klimatolog. Na długoterminowych mapach synoptycznych widać wyraźnie tę tendencję, postępującą z południa kontynentu. Zanosi się ponadto, że rok 2019 może być w Polsce także przełomowy (patrz wykres).

Do listopada dni z temperaturą wyższą od średniej z lat 1981–2010 było 244, a z niższą – 68. Cieplejsze były okresy:
  • od lutego do połowy kwietnia,
  • cały czerwiec,
  • od sierpnia do połowy września,
  • druga połowa października.

Zimniejsze były natomiast trzecia dekada lutego, druga dekada maja, lipca oraz końcówka września i druga dekada października.


CZEGO MOŻEMY OCZEKIWAĆ?
Z powodu zmian klimatu pogorszy się zaopatrzenie rolnictwa w wodę. Na skutek ocieplania się powietrza rośnie m.in. siła osuszająca atmosfery (będzie działać jak suszarka do włosów), co zwiększy deficyt wody na polach. Według przewidywań meteorologów zmiany klimatu na świecie spowodują:
  • zahamowanie produkcji ryżu,
  • początkowy wzrost, a później spadek plonów kukurydzy i soi,
  • wzrost plonów pszenicy.


W Polsce będzie to:
  • wzrost zagrożenia erozją wietrzną i wodną na 30% powierzchni kraju,
  • stabilizacja plonowania buraków,
  • zmniejszenie plonowania pszenicy ozimej, żyta i ziemniaków,
  • wzrost plonów kukurydzy,
  • wzrost potrzeb nawadniania upraw w zakresie 5–40%,
  • wzrost zasiewów słonecznika, sorga ziarnowego i soi.



ROLA LASÓW I ZADRZEWIEŃ
Do ratowania klimatu na Ziemi potrzebna jest globalna mobilizacja. Szczególną rolę odgrywają tu lasy. Poza magazynowaniem CO2, spowalniają spływ wód opadowych, zwiększają retencję wody w glebie, intensywniej parują niż otwarte areały, co zmniejsza ryzyko powstawania deficytów wody. Z kolei zadrzewienia śródpolne ograniczają przewietrzanie dużych pól, redukując ubytek wody dla roślin. Niestety, znacząca ich część w formie np. przydrożnych drzew została wycięta, a nowe nasadzenia nie cieszą sie popularnością, gdyż wydają sie sprzeczne (tylko pozornie) z interesami rolników.

JANUSZ BIERNACKI
j. biernacki@topagrar.com.pl

Widziałeś już nasze video "Buraki cukrowe prawie posiane. Grożą im jednak szkodniki!"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Tagi:

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody