Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Przygotowana tuczarnia

01.09.2020

Drukuj

Przygotowana tuczarnia

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

W tuczu świń zachowanie zasady całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste (CCP/CCP) jest podstawą, jeśli chcemy uzyskiwać dobre wyniki. Oznacza to, że po sprzedaży wszystkich świń przygotowujemy pusty budynek na kolejne zasiedlenie. Na co należy zwrócić uwagę, gdzie popełnia się podstawowe błędy, rzutujące na opłacalność produkcji?

DOKŁADNE MYCIE
Komory tuczu myje się trudno. Porządki należy zacząć od jak najszybszego wywiezienia obornika, jeśli hodujemy na ściółce i porządnego namoczenia komory. Nie zapomnijmy o usunięciu niedojedzonej paszy z paśników. Całe komory należy solidnie namoczyć, najlepiej używając detergentów. Jeśli utrzymujemy zwierzęta na ruszcie, opróżniamy i myjemy kanały na gnojowicę. Czyścimy wszystkie elementy, łącznie z kominami wentylatorów, klapami wlotów powietrza, paśnikami, korytami, zabawkami dla świń. Czystą komorę pozostawiamy do wyschnięcia. Gdy powierzchnie są suche, przystępujemy do przeglądu i naprawy uszkodzeń, które powstały podczas ostatniego rzutu. Sprawdźmy dokładnie elementy mocujące przegrody, paśniki, furtki, poidła i sieć rur. Dokręćmy poluzowane śruby, jeśli tego nie zrobimy, świnie zainteresują się luźnymi elementami kojca i doprowadzą do jego uszkodzenia. Postępując w ten sposób, unikniemy wielu napraw w zasiedlonym już pomieszczeniu, a wiemy, że remonty w kojcach, w których przebywają świnie, trwają dwa razy dłużej i do łatwych nie należą. Baczną uwagę zwróćmy też na stan podłóg i rusztów. Wpuszczając młode zwierzęta na posadzki w złym stanie, narażamy je na kulawizny.

r e k l a m a

PRAWIDŁOWA DEZYNFEKCJA
Błędem jest dezynfekowanie komory mokrej tuż po umyciu. Woda na powierzchniach sprawia, że środek dezynfekcyjny, rozrobiony w zalecanym stężeniu, rozrzedzi się w kontakcie z mokrą powierzchnią, dlatego jego działanie nie będzie efektywne.

Wybierajmy preparaty o szerokim spektrum działania i mające stosowne atesty. Stosujmy się do zaleceń producenta nie tylko co do przeznaczenia, sposobu dezynfekcji i stężenia roztworu, ale też co do dawki zużycia roztworu roboczego na 1 m2 powierzchni.

Polecany artykuł

Loszki z własnej hodowli

Warto pamiętać o dezynfekcji systemu wodnego, pomaga to zachować rury w dobrym stanie, ułatwia przepływ wody, a brak bioilmu w rurach sprawia, że smoczki i poidła funkcjonują poprawnie. W doborze preparatów do dezynfekcji może pomóc lekarz weterynarii, opiekujący się stadem.

WENTYLACJA
Zwierzęta, przebywające w pomieszczeniach ze zbyt słabą wentylacją częściej chorują, źle rosną i zużywają więcej paszy na kg przyrostu. Duże stężenie gazów i pyłów jest bardzo szkodliwe.

Parametry związane z wymianą powietrza dzielimy na dwa okresy: zimowy i letni. Zimą w przypadku tuczników powinno to być 15 m3 /szt./godzinę, a latem aż 80 m3 /szt./godzinę.

Przed wstawieniem świń należy sprawdzić, czy nie zatarły się klapy wentylatorów i wlotów powietrza. Sprawdzać należy napięcie linek sterujących tymi klapami. Warto zainwestować w systemy alarmowe, które w porę ostrzegą o awariach związanych z wymianą powietrza i temperaturą w komorze ze zwierzętami.

Przed wstawieniem świń należy też sprawdzić oświetlenie i naprawić ewentualne usterki. Warto przejrzeć puszki z kablami elektrycznymi i okablowanie w komorze. Sprawdzić, czy nie doszło do uszkodzenia elementów elektrycznych, np. przez gryzonie.

ZASIEDLENIE KOMORY
Błędem jest wstawianie do tuczarni za małych zwierząt. Skutkuje to większą liczbą kulawizn, trudniejsze jest pobieranie wody z poideł zamontowanych za wysoko dla nich. Niedobory wody zmniejszają apetyt, w konsekwencji czego spadną przyrosty, a warchlaki będą bardziej podatne na choroby.

Innym błędem popełnianym w momencie zasiedlenia jest zbyt duże zagęszczenie w kojcach. Wstawianie większej liczby zwierząt, niż przewiduje rozmiar kojca lub zbyt mała liczba miejsc przy paśnikach, utrudnia świniom funkcjonowanie w grupie, może dochodzić do walk. Powodują one rany i związane z nimi infekcje, kulawizny, a w skrajnych przypadkach padnięcia. Pojawić może się również kanibalizm, który jest trudny do zwalczenia.

Zbyt mało miejsc przy paśnikach dla świń sprawi, że osobniki będące najniżej w hierarchii będą notorycznie nie dojadać, co doprowadzi do spadku ich masy ciała, gorszych przyrostów i zwiększy podatność na choroby. W ostatecznym rozliczeniu tuczniki będą zróżnicowane.

Należy przestrzegać zasady równania wagowego świń. Duże umieszczamy w jednym kojcu, średnie ze średnimi, a najmniejsze osobno. Pomimo pracochłonności tej metody zapewnia ona równy start wszystkim zwierzętom w grupie. Łatwiej też zwrócić uwagę na osobniki o niższej masie, które mogą wymagać większej troski. Należy zawsze przeznaczyć co najmniej jeden kojec dla zwierząt, które będą wymagały odizolowania od grupy.

NIE ZA ZIMNO
W momencie wstawienia młodych świń temperatura w tuczarni powinna być wyższa niż na ostatnich etapach tuczu – 24oC, a w końcowym etapie 21°C. Obniżamy ją zawsze, gdy zaobserwujemy, że zwierzętom jest za ciepło. Widać to po sposobie leżenia – świnie kładą się dalej od siebie lub zaczynają pobierać mniej paszy, a więcej wody. Niedostosowana temperatura powoduje: biegunki, zahamowanie przyrostów, słabszą odporność, nerwowość.

Od pierwszego dnia pobytu w tuczarni świnie muszą mieć zapewnione czyste i interesujące zabawki. Poprawia to dobrostan. Dobrze jest, kiedy mogą coś pożuć i spożyć, np. słomę. Jednak w dobie wszechobecnego ASF jest ona ryzykowna. Zabawki powinny być czyste, ponieważ tylko wtedy zwierzęta będą się nimi interesowały.

URSZULA PAŁYSKA


Widziałeś już nasze video "V Forum Rolników i Agrobiznesu: w świniach nie jest dobrze! (debata z udziałem ekspertów)"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody