Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

ASF szaleje, jednak produkcja idzie dalej

27.11.2019

Drukuj

ASF szaleje, jednak produkcja idzie dalej

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Podlasie, gm. Sejny, od granicy z Litwą dzieli nas zaledwie 5 km. Teren nieco pagórkowaty, a na jednym z wywyższeń ogrodzona płotem chlewnia, silosy, maszyny rolnicze. Tutaj już nikt nie utrzymuje świń. Afrykański pomór świń skutecznie zniechęcił rolników do produkcji. Ale nie wszystkich.

U państwa Palewiczów w Półkotach byliśmy 5 lat temu w 2014 r. To były początki ASF w Polsce. Nasze spotkanie było dramatyczne. Nikt nie wiedział, jakie będą konsekwencje pomoru. Ich gospodarstwo znalazło się wówczas w strefie czerwonej. Rodzina, utrzymująca ok. 70 loch w cyklu zamkniętym nie wiedziała, czy uda się utrzymać produkcję świń. Wszystko stało pod znakiem zapytania. Wtedy produkcję prowadził ojciec – Zdzisław.

r e k l a m a

– Kiedy pojawiła się choroba, było mnóstwo nieporozumień na linii rolnik-powiatowy lekarz weterynarii. Nikt nie wiedział do końca, jak postępować. Byliśmy jak króliki doświadczalne – mówi Zdzisław. – Przez kilkadziesiąt dni byliśmy też w obszarze zapowietrzonym, ponieważ niedaleko wykryto przypadek ASF. Nastąpiła blokada przemieszczania świń. Rolnicy zostali pozostawieni sami sobie. Musieliśmy sobie poradzić – wspomina z rozrzewnieniem rolnik. 

 

Polecany artykuł

Pierwszy przypadek ASF w Wielkopolsce? Niekoniecznie…

Trzeba było iść naprzód

Niepewność i strach zabijały chęć dalszej egzystencji w tej branży. Bolała też zaniżana przez zakłady mięsne cena żywca.

Agrarsklep

top agrar Polska – roczna prenumerata

top agrar Polska – roczna prenumerata

Płacisz tylko

198,00 zł SPRAWDŹ

– Otrzymywaliśmy ok. 1 zł mniej za kg żywca niż w pozostałej części kraju. Nie sposób było myśleć o jakiejkolwiek przyszłości – mówi rolnik.

A jednak trzeba było iść naprzód, bo kto się nie rozwija, ten się cofa. W połowie 2015 r. część ziemi oraz produkcję świń przejął syn Zdzisława i Ireny, Kamil, który skorzystał wówczas z dofinansowania dla młodego rolnika. 

– Przejąłem chlewnię, która poza porodówkami i odchowalnią była na płytkiej ściółce. Od dziecka wiedziałem, jak ciężko trzeba pracować przy zwierzętach, aby były z tego pieniądze i postanowiłem unowocześnić naszą produkcję. Jednak najpoważniejszym wyzwaniem był ASF. Jak to zrobić, aby zminimalizować ryzyko? – wyjaśnia Kamil.

O tym jak dzisiaj wygląda produkcja Kamila Palewicza gospodarującego w Półkotach przeczytacie w grudniowym wydaniu "top świnie". Zachęcamy do lektury. 


Widziałeś już nasze video "Hodowla Rapool: Tolerancja na stresy i poszukiwanie nowych odporności – Jeanne Geissler (Rapool)"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody