Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.plZaloguj

ASF w Belgii – 75 padłych dzików

Obrazek

Liczba padłych w wyniku choroby dzików rośnie. Rząd belgijski przeznaczył 9 mln euro na walkę z ASF. Zobacz jak tam działa system zabezpieczający przed rozprzestrzenianiem choroby. 

Dorota Kolasińska17 października 2018, 09:35
– Liczba dzików zarażonych afrykańskim pomorem świń wzrosła w Belgii do siedemdziesięciu pięciu przypadków – powiedział belgijski minister rolnictwa René Collin w Wallon. 

W Walonii od połowy września wprowadzono zakaz pozyskania drewna i spacerów na ponad 63 tysiącach hektarów lasu. 
W Walonii w tym czasie na tym terenie upolowano 126 dzików, a w strefie objętej zakazem 99 sztuk, z czego 7 osobników było zarażonych. W Belgii prowadzone są dyskusje na temat tego, czy można obecnie zmniejszyć obszar zakazów, tamtejszy rząd twierdzi jednak, że to zbyt wcześnie​, jeśli  walka z rozprzestrzenianiem choroby ma być skuteczna. Jako argument wykorzystywane jest stwierdzenie, że wokół strefy inne upolowane dziki nie były zarażone. 

Belgia ustanowiła zamknięty obszar w połowie września w południowo-wschodnim regionie sąsiadującym z Francją i Luksemburgiem. Jego celem jest zaprzestanie migracji dzików do innych obszarów lub do sąsiednich krajów. Środek ma obowiązywać do połowy października.
Decyzja została podjęta, ponieważ zagrożony jest eksport, bo coraz więcej państw wprowadza zakaz importu wieprzowiny z Belgii. 

Na wniosek Denis Ducarme Greyhound belgijskiego ministra około czterech tysięcy świń, niezależnie od stanu zdrowia zostały oddzielone od reszty regionów, co stanowi około 630 kilometrów kwadratowych, obejmuje to obszar w którym znaleziono padłe w wyniku ASF dziki. 

Pod koniec września parlament waloński przeznaczył 9 milionów euro (około 2,9 miliarda forintów) na koszty związane z eliminacją choroby i pomocy rolnikom.

W Belgii utrzymywane jest około 6 mln świń, co plasuje je na ósmym miejscu wśród krajów UE. Większość trzody chlewnej, bo aż 93 % jest utrzymywanych we Flandrii, w północnej flamandzkiej prowincji Belgii, stamtąd właśnie pochodzi ponad 1 mln ton wieprzowiny kraju. Około 2/3 mięsa jest eksportowane z Belgii, najwięcej do Chin i Korei Południowej, która zaimportowała około 45% belgijskiego eksportu wieprzowiny. Belgijska wieprzowina w UE stanowi udział rynkowy na poziomie około 5%. Całkowita wartość eksportu belgijskiej wieprzowiny w ubiegłym roku wyniosła 1,27 mld EUR.

oprac. dkol na podst. agroinform.hu



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy