Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Idea kompartmentalizacji [WIDEO]

Kompartmenty – to obco brzmiące słowo od pewnego czasu pojawia się na ustach producentów świń. O tym cóż to takiego rozmawiamy podczas spotkania z rolnikami w Strykowie w woj. łódzkim z prof. dr hab. Zygmuntem Pejsakiem z Państwowego Instytutu Weterynarii – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

Anna Kurek2 lutego 2018, 12:22
Idea kompartmentalizacji jest ideą, która na razie w Unii Europejskiej nie jest przyjęta. Mamy jednak nadzieję, że po 2021 roku zostanie przez władze Wspólnoty uznana. Pozwoli ona na obrót i handel trzodą chlewną nawet wtedy, kiedy znajdziemy się w regionie, w którym występuje afrykański pomór świń, czy to u dzików, czy to u świń.



Jest to taki system działania, który zagwarantuje, że wszystkie podmioty związane z produkcją wieprzowiny spełniają narzucone zasady bioasekuracji i gwarantują, że niezależnie od tego, gdzie pojawi się choroba, w gospodarstwach i zakładach mięsnych będących częścią kompartmentu nie dojdzie do zakażenie świń wirusem afrykańskiego pomoru świń.  

Więcej o tym, na czym polegać mają kompartmenty przeczytacie Państwo na łamach „top agrar Polska”.
aku


Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)