Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Inspekcja walczy z pomorem

03.07.2017

Drukuj

Inspekcja walczy z pomorem

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Przez dwa tygodnie czerwca br. dowiedzieliśmy się o 14 nowych ogniskach ASF. Wyznaczono obszary zapowietrzone i zagrożone. Czy świnie będą tam likwidowane?

Krzysztof Jażdżewski: Decyzja o likwidacji świń w tych obszarach należy do powiatowego lekarza weterynarii. Zależy ona od zagęszczenia świń w danym terenie i od doświadczeń nabytych w zeszłym roku oraz aktualnej sytuacji. Decyzję o likwidacji trzody w promieniu 3 km od ogniska podjął na razie jedynie PLW z Białej Podlaskiej, ponieważ chce zapobiec sytuacji, która miała miejsce przed rokiem.

Wówczas na tym terenie co kilka dni wybuchały nowe ogniska. Teraz mamy tam już 7 ognisk. W omawianym obszarze jest około 300 świń do eliminacji, w jego granicach nie znajduje się większa produkcji świń. Jeżeli gospodarstwa spełniają zasady bioasekuracji, to właścicielom zwierząt będą wypłacone odszkodowania.

Czy gdyby w obszarze zapowietrzonym lub zagrożonym znalazła się profesjonalna produkcja świń, to i tam zwierzęta zostaną zlikwidowane?

K.J. Jeżeli ferma będzie spełniała wszystkie wymagania bioasekuracji i będzie w pełni chroniona przed zawleczeniem wirusa, to zgodnie z rekomendacjami centralnymi, świnie nie powinny być likwidowane. Jednak trzeba pamiętać, że chlewnie, które znajdą się w strefie zapowietrzonej nie mają możliwości sprzedaży zwierząt co najmniej przez 30 dni.

W praktyce okres ten się zazwyczaj przedłuża z powodu wystąpienia kolejnych ognisk choroby w sąsiedztwie. Zatem istnieje zagrożenie, że w funkcjonujących chlewniach w strefach zapowietrzonych za jakiś czas znajdą się przerośnięte tuczniki, a ich właściciele będą żądali ich natychmiastowego usunięcia.

Więcej informacji na temat walki z ASF i powrotu choroby do chlewni przeczytacie państwo już za tydzień na łamach lipcowego numeru „top świnie”.
pj-t

Widziałeś już nasze video "Czego oczekują producenci świń i w jakim kierunku podąża nauka? Andrei Bountovski i dr Robert Burek"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: Turcja znosi cła importowe, będzie się działo!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody