Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jak przetrwać erę pomoru?

03.11.2018

Drukuj

Jak przetrwać erę pomoru?

Artykuł dostępny

Reorganizacja produkcji świń jest sposobem na przetrwanie kryzysu związanego z ASF Mirosława Zachariasza, gospodarującego w Wenecji w pow. ostródzkim w woj. warmińsko-mazurskim.
Jego gospodarstwo położone jest na terenie nieobjętym jeszcze restrykcjami związanymi z ASF. Jednak choroba jest coraz bliżej. 14 sierpnia br. w oddalonych ok. 50 km Młynarach, w chlewni utrzymującej 8 świń, stwierdzone zostało ognisko. Teren ten jest obecnie w strefie niebieskiej. Strefa żółta, buforowa kończy się niecałe 15 km od zabudowań Zachariasza.

r e k l a m a

– Miałem chwile zwątpienia. Nawet jedną grupę loch wysłałem po odsadzeniu prosiąt na rzeź, chcąc skończyć z produkcją świń. Jednak przyszło opamiętanie. Jeżeli teraz zakończę produkcję, nigdy już do niej nie wrócę – wspomina producent.
– Po dokładnym przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw oraz moich możliwości, postanowiłem przeorganizować produkcję. Gdyby odeszli ludzie, którzy u mnie pracują, na czele z zootechniczką, nie byłbym w stanie skompletować nowej załogi – podkreśla. 

Rolnik utrzymujący do niedawna stado ok. 800 loch odchowywał rocznie ok. 22 tys. prosiąt. Większość z nich przeznaczana była na sprzedaż. Zachariasz ma wieloletnich odbiorców warchlaków, dziś jednak wie, że kiedy przyjdzie ASF, mogą się oni wykruszyć.

– Trudny rynek związany ze sprzedażą prosiąt nauczył mnie, że aby mieć stałych klientów, muszę mieć zdrowe świnie. Przez 16 lat udało mi się w budynkach z lat 80. XX w. utrzymywać bardzo wysoki status zdrowotny stada, ponieważ niemal od zawsze restrykcyjnie przestrzegamy zasad bioasekuracji – wyjaśnia Zachariasz, który ma w związku z tym nadzieję, że skoro uniknął innych chorób, przed pomorem też się ustrzeże. 

Więcej o tym jak Mirosław Zachariasz planuje przeorganizować produkcję świń oraz o aktualnej sytuacji związanej z ASF przeczytacie w listopadowym wydaniu "top świnie".
Zapraszam do lektur. 

Polecane dla Ciebie:

article icon

Wielkie oszczędności w wydatkach na postęp biologiczny

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii