Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium

Jak rozpoznać pierwsze oznaki ASF?

O najczęstszych problemach zdrowotnych w chlewniach i praktycznych możliwości ich rozwiązania mówił na naszym seminarium w Poznaniu prof. Dr hab. Zygmunt Pejsak z PIW-PIB w Puławach.

Aneta Lewandowska28 maja 2018, 16:25
– Afrykański pomór świń w populacji dzików będzie przez lata – mówił prof. Zygmunt Pejsak – Prawdopodobnie inne kraje także nie wykorzenią tej choroby z populacji zwierząt wolnożyjących. Zdecydowanie możemy jednak chronić stada świń. 

Czynników wpływających na choroby jest dużo, ale to człowiek może ochronić przed nimi stado. W Polsce 95% stad zarażonych jest MHP, a powyżej 80% SIV, PRRS, PCV2. Nie przestrzegając zasad bioasekuracji, wprowadzamy czynniki chorobotwórcze do stada. 
– Zarządzanie stadem to także dbanie o dobrostan. Dzisiaj wiemy, że tylko szczęśliwa świnia, przebywająca w dobrostanie jest w stanie dobrze produkować. Przestrzegamy dobrostanu nie tylko dlatego, że Inspekcja Weterynaryjna kontroluje, ale także, żeby nasze lochy dobrze się rozwijały – mówił prof. Pejsak.

Kontrola i diagnostyka


PRRS – zespół oddechowy, działa podobnie jak wirus HIV u ludzi. Tak samo wirus PRRS uszkadza pierwszą linię obrony przez drobnoustrojami.

Jeśli pojawił się w jednym kojcu, będzie w każdym. Skuteczna kontrola PRRS polega na immunoprofilaktyce, rzetelnej diagnostyce i bioasekuracji. To samo dotyczy innych chorób w stadach świń.

Bioasekuracja to konieczność


Żeby środek dezynfekcyjny zadziałał, musi mieć kontakt z czynnikiem przez 15-30 minut. 
– Nic tak nie zdezynfekuje butów jak… ich zmiana – mówił prof. Pejsak – Jeżeli ktoś mówi, że nie stać go na bioasekuracji – to naprawdę nie wymaga dużych nakładów.

Profesor przedstawił najważniejsze aspekty dotyczące bioasekuracji, które, choć zdają się oczywiste, często są pomijane przez hodowców. 

Jak rozpoznać pierwsze oznaki ASF?


– Pomór nie spada z nieba. Pomór trzeba wnieść do chlewni. Na butach, z zielonką, z mięsem. Jeśli go nie wprowadzimy, to go nie będzie – mówił prof. Pejsak. 

Na zachód pomór sięga ok. 40 km od Warszawy. Najgorzej może być w czerwcu, lipcu i sierpniu, kiedy natężenie występowania choroby może być większe. 
– Co może zrobić lekarz weterynarii, żeby zwalczyć chorobę? Nic. To rolnicy sami muszą wprowadzić podstawowe zasady bioasekuracji i  ich przestrzegać – twierdzi ekspert.

Jak zdiagnozować pierwsze oznaki pomoru? Objawy są klasyczne, temperatura 41–42,5 stopni. Pomór zaczyna się od macior. Dlaczego? Wirus musi dostać się do krwi – a lochy z uszkodzonym naskórkiem są najsłabszym ogniwem. ASF jest mało zaraźliwy, ale silnie patogenny. 

Kolejny objaw to sine uszy, podbrzusze i uda. Czasami pojawia się biegunka. Najczęściej lekarze rozpoznają pomór w czasie sekcji na podstawie kilkukrotnie powiększonej śledziony
– To od was zależy skuteczność zwalczania pomoru – radził prof. Pejsak – Pomór prowadzi do przekształceń w rolnictwie. Jeśli chlewnia będzie bioasekurowana, będzie bezpieczna.



Picture of the author
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)