Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

KE: Myśliwi są kluczem do zwalczenia afrykańskiego pomoru świń

31.03.2018

Drukuj

KE: Myśliwi są kluczem do zwalczenia afrykańskiego pomoru świń

Artykuł dostępny

UE opracowała strategię dotyczącą afrykańskiego pomoru świń ASF i solidne ramy prawne w celu kontroli i zwalczania tej choroby. Celem jest ochrona obszarów UE wolnych od tej choroby, co wymaga m.in. współpracy ze strony myśliwych.  To oni monitorują stan zdrowia dzikich zwierząt, a zatem odgrywają kluczową rolę w ochronie zdrowia zwierząt, w tym również domowych.

r e k l a m a

Zdaniem unijnych ekspertów myśliwi mogą zarówno pozytywnie, ale również negatywnie wpłynąć na rozprzestrzenianie się ASF. Przeniesienie choroby z dzików na świnie może nastąpić nie tylko poprzez ich bezpośredni kontakt, ale również poprzez kontakt z przedmiotami skażonymi wirusem – np. odzieżą, pojazdami, czy też poprzez karmienie świń skażonymi produktami – zlewkami. Dlatego w przypadku zauważania nietypowego zachowania dzika lub co jest bardziej prawdopodobne, znalezienia martwego zwierzęcia, należy wziąć pod uwagę, że może ono być zakażone ASF.

Podczas polowań, zwłaszcza na terenach uznanych za zagrożone, zdaniem unijnych ekspertów należy:
  • współpracować z właściwymi władzami w przypadku znalezienia martwych dzików i przekazywać informacje na ten temat,
  • czyścic i dezynfekować posiadany sprzęt, odzież, pojazd i trofea myśliwskie na miejscu i zawsze przed opuszczeniem danego obszaru,
  • patroszyć odstrzelone dziki wyłącznie w wyznaczonych miejscach wytrzewiania na terenie obwodu łowieckiego,
  • przyczynić się do stopniowego zmniejszania zagęszczenia dzików na obszarach, które nie zostały jeszcze dotknięte chorobą, m.in. poprzez ukierunkowany odstrzał dorosłych i prawie dorosłych samic,
  • przez cały rok nie karmić dzików.

Zobacz broszurę tutaj.



aku

Polecane dla Ciebie:

article icon

Spadek liczby producentów żywności ekologicznej

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody