StoryEditor

Kompartmenty umożliwią eksport wieprzowiny [WIDEO]

Kompartmenty są w tej chwili nierealne, ponieważ nie wszyscy są w stanie spełnić wymagania, jakie one stawiają. Pytamy Mirosława Dackiewicza z Agriplusa, czy są one szansą na ratunek polskiego sektora wieprzowego.
Idea kompartmentalizacji jest nową instytucją w Europie. Musi ona być zaakceptowana przez Wspólnotę. Natomiast wydaje się, że jest to jedyne wyjście w najbliższych latach żeby można było funkcjonować na rynku. Wszyscy mamy świadomość, że najprawdopodobniej nie opanujemy afrykańskiego pomoru świń w populacji dzików i będziemy musieli zmagać się z tym jako branża przez wiele kolejnych lat.



Pomysł ten zmobilizuje wielu spośród producentów, aby podnieć na jeszcze wyższy poziom bioasekurację. Okazuje się, że jest szansa, że ci, którzy przystąpią do kompartmentów będą mogli pomimo przypadków, czy nawet ognisk ASF pojawiających się w sąsiedztwie funkcjonować na unijnym rynku.  To dla nas ogromna szansa i warto o tym rozmawiać już dziś z władzami.
aku
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 15:03