Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Nie jestem dobrej myśli

15.12.2017

Drukuj

Nie jestem dobrej myśli

Artykuł dostępny

W tej chwili należy przyjąć, że pomór pozostanie już na terenie Polski. Zmarnowaliśmy minione trzy lata z czego najłatwiejszym okresem do opanowania pomoru było pierwszych kilkanaście miesięcy – uważa Kapłon. –  Wtedy kiedy ASF był w tej, stosunkowo niewielkiej, części kraju, która jest mniej intensywna pod względem transportu, ludności i produkcji były szanse na jego zatrzymanie – dodaje. 

r e k l a m a

W kilka tygodni po wybuchu epidemii Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej zorganizował konferencję na temat ASF. Już wówczas  prof. Pejsak wyraźnie mówił co trzeba było zrobić, aby wygasić pomór. 

Nie zastosowano niestety wskazanych rozwiązań i w efekcie  mamy już wirusa wokół Warszawy, czyli dużego węzła komunikacyjnego i co ważniejsze w rejonie znacznie bardziej intensywnej produkcji trzody chlewnej – mówi prezes. 

Zakładając, że ASF rozleje się po całym kraju czekają nas dotkliwe konsekwencje. Kapłon jest  w związku z tym naprawdę złej myśli.
Obawia się, że  średnie i duże fermy, zorganizowane na zasadzie potokowej – rytmicznej produkcji tuczników są w znacznie gorszej sytuacji niż fermy drobne lub tuczarnie kontraktowe.  Jego zdaniem, gdy fermy te zostaną zarażone wirusem ASF jest oczywistym, że stada w tych fermach zostaną poddane utylizacji. Gorzej, gdy w pobliżu czystej fermy pojawi się ognisko nawet kilku chorych na ASF świń. Wówczas na fermę zostanie nałożony administracyjny zakaz sprzedaży, który jeśli będzie dłuższy niż 2–3 tygodnie doprowadzi do katastrofalnego pogorszenia się dobrostanu zwierząt. Budynki nie są przecież z gumy.   Kilka świń utrzymywanych bez zabezpieczenia epizootycznego może doprowadzić do biologicznej i finansowej ruiny znajdującej się w ich sąsiedztwie  fermy, która ma zdrowe zwierzęta, spełnia wszystkie kryteria zabezpieczenia epizootycznego i daje prace wielu pracownikom.  – Wciąż nie została w żaden sposób załatwiona sprawa kompartymentów, czyli tzw. stref wydzielonych, perfekcyjnie izolowanych, w których wszystkie podmioty, zarówno produkujące trzodę chlewna jak i te związane z obsługą zewnętrzną ferm i przetwórstwem objęte zostaną zasadami bioasekuracji i ciągłym nadzorem weterynaryjnym. Zarówno żywiec jak i wieprzowina pochodząca z kompartmentów  nie powinny podlegać żadnym restrykcjom w sprzedaży na rynek krajowy jak i unijny – twierdzi Kapłon.

Więcej o tym co zdaniem prezesa, Mariana Kapłona w aktualnej sytuacji może czekać producentów świń przeczytacie w styczniowym wydaniu programu specjalnego "top świnie". Zapraszamy do lektury.  
aku 

Polecany artykuł

Wirus zaatakował na Podlasiu

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła – trend wzrostowy

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody