Jesteś w strefie Premium
Niemcy panikują przez polską kiełbasę

Nic dziwnego, że Niemcy przygotowują się na nadejście ASF. Choroba cały czas przemieszcza się na zachód. Jednak poza zwykłą ostrożnością wśród hodowców pojawiła się panika… przez polską, surową kiełbasę.
Polski sektor wieprzowiny ponosi ogromne straty od kiedy wykryto pierwsze ognisko ASF w 2014 r. Chociaż choroba nie dotarła jeszcze do zagłębia produkcji świń, to może się tam pojawić lada dzień. To, że zarażone dziki prą na zachód także nie ulega wątpliwości. Z tego powodu niemieccy hodowcy zaczynają poważnie się niepokoić – dla Niemiec ASF oznacza miliardowe straty.
Widmo choroby stało się powodem do paniki i protestów konsumentów i hodowców, kiedy sieć sklepów Lidl w swoich sklepach wystawiła w ofercie specjały z Europy Wschodniej. Okazuje się, że oprócz tradycyjnej kiełbasy śląskiej na półkach pojawiła się też surowa Kuljanka, marka specjalnie produkowana dla sieci Lidl. Hodowcy nie chcą u siebie surowej kiełbasy z Polski, bo obawiają się, że razem z nią na terenie Niemiec pojawi się ASF.
Niemieccy rolnicy podnieśli alarm na internetowym forum po tym, jak ulotki zostały udostępnione konsumentom.
Widmo choroby stało się powodem do paniki i protestów konsumentów i hodowców, kiedy sieć sklepów Lidl w swoich sklepach wystawiła w ofercie specjały z Europy Wschodniej. Okazuje się, że oprócz tradycyjnej kiełbasy śląskiej na półkach pojawiła się też surowa Kuljanka, marka specjalnie produkowana dla sieci Lidl. Hodowcy nie chcą u siebie surowej kiełbasy z Polski, bo obawiają się, że razem z nią na terenie Niemiec pojawi się ASF.
Niemieccy rolnicy podnieśli alarm na internetowym forum po tym, jak ulotki zostały udostępnione konsumentom.
Lidl uspokaja
Na pytania top agrar co do jakości produktu odpowiedziała rzeczniczka prasowa Lidla, Melanie Pöter. Dała jasno do zrozumienia, że zarzuty hodowców są bezpodstawne.
– Surowiec do produkcji kiełbas marki “Kuljanka”, obecnie sprzedawanych w naszej kampanii “Specjalności ze Wschodniej Europy”, pochodzi z krajów Środkowej i Wschodniej Europy dotkniętych ASF, ale pozyskujemy surowiec tylko z terenów wolnych od choroby, gdzie nie ma restrykcji ze strony Komisji Europejskiej. Co więcej, nasze produkty zawsze są ściśle badane pod względem jakości surowego mięsa, z którego są wytwarzane – odpowiedziała rzeczniczka.
Według Pöter, sieć sklepów Lidl jest w stałym kontakcie ze swoimi dostawcami i lekarzami weterynarii, którzy cały czas starają się robić wszystko, by choroba nie dosięgnęła stad.
– Dzięki temu nasi dostawcy są świadomi zagrożenia i ryzyka wynikającego z ASF i podejmują konieczne środki, by zapobiec epidemii – mówi rzeczniczka – Zasadniczo chcielibyśmy podkreślić, że surowe produkty przygotowywane z mięsa z Europy Wschodniej są sprzedawane na całym rynku.
– Dzięki temu nasi dostawcy są świadomi zagrożenia i ryzyka wynikającego z ASF i podejmują konieczne środki, by zapobiec epidemii – mówi rzeczniczka – Zasadniczo chcielibyśmy podkreślić, że surowe produkty przygotowywane z mięsa z Europy Wschodniej są sprzedawane na całym rynku.
Reakcja niemieckich hodowców jest zdecydowanie przesadzona. Mięso ze stref ASF jest dokładnie badane. Każda sztuka jest sprawdzana na obecność wirusa. Racjonalne podejście do tematu i ostrożność jest wskazana. Niestety, takie medialne burze mogą tylko pogorszyć sytuację polskich producentów.
al na podst. top agrar
fot. Event Registry
al na podst. top agrar
fot. Event Registry
Przeczytaj również
afrykański pomór świńASFbadaniabadania na obecność wirusahodowcy świńkiełabasaLidlNiemcyNiemcy obawiają się ASFofertapanikaprodukty promocyjneprodukty wieprzowerestrykcjesterfy Asfsurowa kiełbasasurowe mięsotereny asfwieprzowinawiruswirus w surowym mięsiewyroby mięsnezagrożenie