Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Polska żywność robi furorę

17.03.2017

Drukuj

Polska żywność robi furorę

Artykuł dostępny

Konferencja odbywała się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu, w której udział biorą m.in. zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Jacek Kucharski, Andrzej Żarnecki, wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii i Piotr Kołodziej, szef poznańskiego Zakładu Higieny Weterynaryjnej oraz powiatowi lekarze weterynarii i przedstawiciele IHARS.

r e k l a m a

Jacek Kucharski mówił, że w zakresie produkcji żywności Polska jest krajem postrzeganym na świecie bardzo dobrze. Można nawet powiedzieć, że robimy furorę. Charakteryzuje nas duża sprzedaż, głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii i Czech. Produkty eksportujemy również do Hongkongu, który jest furtką na Azję, a stamtąd do Chin. Wysyłamy też żywność na Białoruś i dalej do krajów byłego Związku Radzieckiego.

Radzimy sobie

Polecany artykuł

Agrounia rozdaje jabłka w Warszawie, Lublinie i Poznaniu

Przemysł wędliniarzy niepokoi wprowadzenie od stycznia tego roku RHD - czyli rolniczego handlu detalicznego. Wśród przetwórców kontrowersje budzą nowe przepisy, które według nich nie służą bezpieczeństwu żywności i mogą prowadzić do nadużyć.

Andrzej Żarnecki mówił o grypie ptaków w Wielkopolsce. W sumie do tej pory pojawiło się 14 ognisk, po raz pierwszy 17 stycznia tego roku. Restrykcje związane z wykryciem pierwszych czterech ognisk tej choroby zostały już wygaszone. W pozostałych obszarach utrzymano jeszcze obostrzenia.

W sumie w województwie wielkopolskim jest ok. 1600 ferm drobiu. Zaczyna się sezon na np. gęsi. A grypa jest coraz bardziej zjadliwa, więc pojawia się coraz większy problem.

Na mapie ryzyka opracowanego przez specjalistów z PIW-PIB w Puławach Wielkopolska to teren, w którym ryzyko  wystąpienia choroby jest bardzo duże.

Spór o nazwy

Rozmowy dotyczyły też znakowania żywności pod kątem nazw i składu produktów. Mówiono m.in. o tym, że szynka z zakładów zawierająca dodatki funkcjonalne takie jak fosforany nie może nazywać się „domową”.

Wędliniarze chcieliby zostawić takie właśnie nazwy – konsument jest do nich przyzwyczajony i każda zmiana na inną sprawia, że sprzedaż spada nawet o 50%. Prawo jednak mówi, że tylko szynka wytwarzana tradycyjnie może się nazywać np. „domową”, by nie wprowadzać klientów w błąd.
 
Janusz Białoskórski, prezes ZM „Dolina Noteci” z Czarnkowa stwierdził, że jeśli nie będzie w Polsce tuczników, to koniec też z wędliniarzami. Jako producent świń codziennie patrzy jak daleko jest ASF.   aku

Polecane dla Ciebie:

article icon

Kto musi zarejestrować się w BDO? Zobacz interpretację

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii