Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Schabowy bezpieczny

16.10.2017

Drukuj

Schabowy bezpieczny

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Trzech posłów Kukiz'15, Jarosław Sachajko, Norbert Kaczmarczyk oraz Elżbieta Zielińska zainteresowało się informacjami medialnymi o pojawieniu się skażonej wieprzowiny na półkach sklepowych jednej z sieci supermarketów w Wielkiej Brytanii.
- Jak donoszą media, skażona wieprzowina, która została sprowadzona na Wyspy Brytyjskie z Holandii i Niemiec mogła się przyczynić do zachorowań co najmniej kilkudziesięciu osób. Spożycie skażonego mięsa wieprzowego może doprowadzić do zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu E. Dodatkowo szacuje się, że osób zarażonych może być aż 200 tys. Raport Public Health England wskazuje, że produkty, które wywołały masowe zachorowania to kiełbasa i szynka w plastrach, która nie wymaga obróbki termicznej – napisali posłowie, którzy jednocześnie zapytali resort rolnictwa czy polscy konsumenci są bezpieczni oraz ile zagranicznej wieprzowiny wjeżdża co roku do kraju.

r e k l a m a

Jesteśmy bezpieczni dzięki RASFF

Polecany artykuł

Zmiany stref ASF? Nie latem

Zdaniem ministerstwa rolnictwa polscy konsumenci są bezpieczni. Żadne informacje na temat zatrutego mięso nie zostały wprowadzone do unijnego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach RASFF ( Rapid Alert System for Food and Feed). W ostatnich 5 latach polskie służby bezpieczeństwa żywności były alarmowane 166 razy przez system RASFF o dystrybucji na terenie naszego kraju skażonej żywności pochodzenia zwierzęcego pochodzących z innych państw członkowskich UE. 
Z wyżej wymienionych 166 powiadomień:
  • 58 dotyczyło mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego - najczęściej odnotowywane zagrożenia dotyczyły obecności zanieczyszczeń mikrobiologicznych (Salmonella), pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych, 
  •  41 dotyczyło mięsa wieprzowego i wołowego - najczęściej odnotowywane zagrożenia dotyczyły obecności zanieczyszczeń mikrobiologicznych (E. coli, Salmonella), pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych oraz zafałszowania mięsa wołowego mięsem końskim,
  • 47 dotyczyło ryb i produktów rybołówstwa - najczęściej odnotowywane zagrożenia dotyczyły obecności zanieczyszczeń mikrobiologicznych i pasożytów, 
  • 20 dotyczyło mleka i produktów mleczarskich - najczęściej odnotowywane zagrożenia dotyczyły obecności zanieczyszczeń mikrobiologicznych i pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych.

Szybka reakcja

W przypadku zidentyfikowania jakiegokolwiek zagrożenia, dzięki systemowi RASFF możliwe jest sprawne i szybkie przekazywanie informacji między Komisją Europejską oraz właściwymi urzędami ds. kontroli żywności i pasz w państwach członkowskich. W ten sposób rządy mogą podejmować w trybie natychmiastowym skoordynowane działania, mające na celu zapobieganie ryzyku wystąpienia zagrożeń lub minimalizowanie ich skutków dla zdrowia konsumentów. 


W przypadku powiadomienia RASFF dotyczącego produktu, będącego w dacie przydatności do spożycia, który znajduje się w obrocie, podejmowane są w całej Unii Europejskiej działania, mające na celu wycofanie go z rynku
Jednocześnie, w trybie natychmiastowym, podejmowane są działania urzędowe wobec producentów zakwestionowanej w powiadomieniach żywności, celem ustalenia przyczyny powstałych zagrożeń oraz podjęcia stosownych działań naprawczych w zakładach produkcyjnych. 
wk

Widziałeś już nasze video "Witold Choiński (Polski Mięso): Koronakryzys dotyka branżę mięsną"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Nasz test: Claas Arion 460

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody