Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Tajemnicze konserwy

26.09.2017

Drukuj

Tajemnicze konserwy

Artykuł dostępny

r e k l a m a

W zeszłym miesiącu przez media przetoczyły się informacje, że mimo początkowego oporu resortowi rolnictwa udało się w końcu znaleźć chętnych przedsiębiorców, którzy zgodzili się przetworzyć świnie ze stref ASF na konserwy.

Towar ten miał być potem odkupiony przez jednostki sektora finansów publicznych. W praktyce konserwy trafiłyby do wojska czy szpitali. Problem w tym, że towar ten miał być nieoznakowany i konsumenci nie wiedzieliby skąd pochodzi mięso. Pod adresem resortu rolnictwa pojawiły się zarzuty o ukrywanie tego faktu.

Ale zdaniem urzędników z ulicy Wspólnej te informacje są wyssane z palca.
– Uprzejmie informuję, że w bieżącym roku nie były prowadzone jakiekolwiek rozmowy dotyczące masowego przerabiania świń na konserwy. Nie były również na ten cel przeznaczone żadne środki – napisało ministerstwo rolnictwa.

Sprawa ma swój początek w zeszłym roku, kiedy ministerstwo rolnictwa wymyśliło, a Sejm szybko uchwalił ustawę, która miała doprowadzić do upłynnienia na rynku nadwyżek wieprzowiny z regionów występowania ASF.
Powód? Rolnicy skarżyli się, że nikt nie chce od nich kupować zdrowych świń. Resort rolnictwa postanowił z zagrożonych przez ASF regionów zdjąć nawet 600 tys. sztuk świń, które następnie miały zostać przerobione na konserwy i kupione przez instytucje państwowe. 
– Ustawa zakłada, że od rolników zostaną skupione wszystkie zwierzęta, a rolnik otrzyma zapłatę w wysokości ceny średniej w regionie odpowiedniej dla klasy w przypadku masy poubojowej ciepłej lub średniej ceny dla wszystkich klas w masie żywej w zależności od tego, w którym systemie rolnik sprzeda swoje świnie. To mięso trafi do wyznaczonych przez powiatowych lekarzy weterynarii i zgłaszających się zakładów mięsnych. Te w specjalnych transportach przewiozą zwierzęta. I w oddzielnych liniach ubojowych te świnie ubiją i w odpowiednio wysokiej temperaturze przerobią je na konserwy – tłumaczył wówczas w Sejmie wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki.

r e k l a m a

W ministerstwie rolnictwa toczyły się nawet na ten temat zaawansowane rozmowy z firmami mięsnymi. Niestety z pomysłu nic nie wyszło, ponieważ firmy mięsne obawiając się reakcji konsumentów wycofały się ze współpracy.  Nie pomogły tłumaczenia, że mięso jest zdrowe i bezpieczne, bo przerobienie wieprzowiny na konserwy odbywa się w temperaturze aż 120 stopni Celsjusza.  A jednocześnie do przerobu będą trafiały tylko zwierzęta zdrowe, bez wirusa ASF.
Jak widać po obecnych oświadczeniach resortu rolnictwa pomysł ostatecznie upadł. 
wk

Widziałeś już nasze video "Wiele nam jeszcze brakuje do pełnej bioasekuracji. Dr Karol Wierzchosławski (AgrobioVet Gniezno)"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: rosną ceny w portach, krajowy handel uważa, że to chwilowe

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody