Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Tajemnicze konserwy

26.09.2017

Drukuj

Tajemnicze konserwy

Artykuł dostępny

r e k l a m a

W zeszłym miesiącu przez media przetoczyły się informacje, że mimo początkowego oporu resortowi rolnictwa udało się w końcu znaleźć chętnych przedsiębiorców, którzy zgodzili się przetworzyć świnie ze stref ASF na konserwy.

Towar ten miał być potem odkupiony przez jednostki sektora finansów publicznych. W praktyce konserwy trafiłyby do wojska czy szpitali. Problem w tym, że towar ten miał być nieoznakowany i konsumenci nie wiedzieliby skąd pochodzi mięso. Pod adresem resortu rolnictwa pojawiły się zarzuty o ukrywanie tego faktu.

Ale zdaniem urzędników z ulicy Wspólnej te informacje są wyssane z palca.
– Uprzejmie informuję, że w bieżącym roku nie były prowadzone jakiekolwiek rozmowy dotyczące masowego przerabiania świń na konserwy. Nie były również na ten cel przeznaczone żadne środki – napisało ministerstwo rolnictwa.

Sprawa ma swój początek w zeszłym roku, kiedy ministerstwo rolnictwa wymyśliło, a Sejm szybko uchwalił ustawę, która miała doprowadzić do upłynnienia na rynku nadwyżek wieprzowiny z regionów występowania ASF.
Powód? Rolnicy skarżyli się, że nikt nie chce od nich kupować zdrowych świń. Resort rolnictwa postanowił z zagrożonych przez ASF regionów zdjąć nawet 600 tys. sztuk świń, które następnie miały zostać przerobione na konserwy i kupione przez instytucje państwowe. 
– Ustawa zakłada, że od rolników zostaną skupione wszystkie zwierzęta, a rolnik otrzyma zapłatę w wysokości ceny średniej w regionie odpowiedniej dla klasy w przypadku masy poubojowej ciepłej lub średniej ceny dla wszystkich klas w masie żywej w zależności od tego, w którym systemie rolnik sprzeda swoje świnie. To mięso trafi do wyznaczonych przez powiatowych lekarzy weterynarii i zgłaszających się zakładów mięsnych. Te w specjalnych transportach przewiozą zwierzęta. I w oddzielnych liniach ubojowych te świnie ubiją i w odpowiednio wysokiej temperaturze przerobią je na konserwy – tłumaczył wówczas w Sejmie wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki.

r e k l a m a

W ministerstwie rolnictwa toczyły się nawet na ten temat zaawansowane rozmowy z firmami mięsnymi. Niestety z pomysłu nic nie wyszło, ponieważ firmy mięsne obawiając się reakcji konsumentów wycofały się ze współpracy.  Nie pomogły tłumaczenia, że mięso jest zdrowe i bezpieczne, bo przerobienie wieprzowiny na konserwy odbywa się w temperaturze aż 120 stopni Celsjusza.  A jednocześnie do przerobu będą trafiały tylko zwierzęta zdrowe, bez wirusa ASF.
Jak widać po obecnych oświadczeniach resortu rolnictwa pomysł ostatecznie upadł. 
wk

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rosyjski eksport do Chin spada

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody