Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Algieria – epidemia pryszczycy bydła

18.10.2018

Drukuj

Algieria – epidemia pryszczycy bydła

Artykuł dostępny

Dr. Hachimi Karima Kaddoura, Dyrektor ds. Weterynarii (CVO) z Algeru w Algierii poinformował Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (OIE) o wystąpieniu na terenie Algierii aż 11 ognisk pryszczycy u bydła. Wśród 97 zwierząt z 11 ognisk, 6 padło w wyniku choroby, resztę w danym ognisku poddano ubojowi. 

r e k l a m a

Pryszczyca (Foot and mouth disease – FMD) jest chorobą wysoce zaraźliwą, wrażliwe jest na nią bydło, świnie, kozy i owce, ale także zwierzęta dzikie, które także mogą być wektorem wirusa. Głównym źródłem zakażenia są zwierzęta chore lub po przechorowaniu, ślina, mleko i jego przetwory, kał, pasza, woda, żłoby, podłogi, pastwiska, skóra, wełna, ręce i odzież obsługi, handlarze zwierząt, rzeźnicy, mięso i jego przetwory, nasienie i zarodki, środki transportu, gryzonie, ptaki, owady i odpadki kuchenne nie poddane obróbce cieplnej. Osobnik może być nosicielem wirusa nawet przez 3 lata. 

Objawy pryszczycy

W przebiegu choroby pojawiają się takie objawy kliniczne jak ; pęcherze i ubytki (owrzodzenia) występujące na wargach, języku, w okolicy otworów nosowych oraz na wymieniu, strzykach i w szparze międzyracicowej, podwyższona temperatura ciała do 41 stopni Celsjusza, obfity ślinotok, spadek mleczności aż do całkowitego zaniku, utrudnione przeżuwanie i utrata łaknienia, otwieranie jamy ustnej z charakterystycznym cmokaniem, kulawizna, sztywny chód.

Pryszczyca w Polsce

W Polsce ostatnie ognisko pryszczycy pojawiło się w 1971 roku, od tamtej pory, według OIE i GLW w Polsce wirus nie występował. Polska w związku z tym jest uznana przez OIE za kraj wolny od choroby. 
Pryszczyca nie podlega obowiązkowym szczepieniom, lecz powiatowym rutynowym badaniom krwi. Jeżeli lek. weterynarii podejrzewa chorobę, ma obowiązek zgłosić ją GLW, a ten z kolei po potwierdzeniu zdarzenia do OIE. Jest to choroba na którą nie ma szczepionki, ani terapii, podlega zwalczaniu z urzędu. 


oprac. dkol na podst. oie.int oraz wetgiw.gov.pl

Polecane dla Ciebie:

article icon

Opolskie i Śląskie: Najpierw susza, potem ulewy i podtopienia

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii