🔔 Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 9 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Australia: ubój bydła spadnie do najniższego od 35 lat poziomu

12.05.2021

Drukuj

Australia: ubój bydła spadnie do najniższego od 35 lat poziomu

r e k l a m a

W Australii, prawdopodobnie, w bieżącym roku na ubój trafi mniej bydła niż kiedykolwiek w ciągu ostatnich 35 lat. Przynajmniej takie jest założenie stowarzyszenia branżowego Meat & Livestock Australia (MLA), które w kwietniu ponownie znacznie obniżyło swoją prognozę.


Około 25% mniej niż w 2019 r.

W porównaniu z już słabym rokiem 2020, eksperci spodziewają się teraz spadku liczby ubojów o 811 000 sztuk, czyli 10,7%, do 6,78 mln sztuk bydła. W porównaniu z rokiem 2019, byłby to spadek o 2,27 mln sztuk, czyli o 25,1%.

Chociaż oczekiwany wzrost masy tusz powinien częściowo złagodzić spadek produkcji w 2021 r., to w ostatecznym rozrachunku oczekuje się, że produkcja wołowiny będzie o 184 tys. ton, czyli o 8,6%, niższa niż w ubiegłym roku.

W rezultacie długotrwałej suszy pogłowie bydła w Australii w połowie ubiegłego roku zostało zredukowane do poziomu najniższego od początku lat 90 i liczyło 24,62 mln sztuk. Od tego czasu jednak sytuacja się poprawiła, a MLA przewiduje, że w czerwcu 2021 r. wielkość stada wyniesie 25,92 mln sztuk. Byłoby to o 5,3% więcej niż dwanaście miesięcy wcześniej. Oczekuje się również, że do 2023 r. przywrócona zostanie pierwotna liczebność stada, wynosząca około 28 mln sztuk, pod warunkiem, że anomalie pogodowe nie staną na przeszkodzie.


Jedynie powolna odbudowa

Niedobór bydła ma również zauważalny wpływ na eksport. Przewiduje się, że eksport wołowiny z Australii nie przekroczy w tym roku 1,35 mln ton, co oznacza spadek o 180 tys. ton lub 11,7% w stosunku do roku ubiegłego. Dwa miesiące wcześniej MLA szacowało eksport na nieco ponad 1,5 mln t. W 2019 r. eksport tego mięsa wyniósł 1,8 mln t.

Podobnie niekorzystne perspektywy rysują się dla eksportu żywego bydła, który w 2021 r. ma spaść o nieco ponad jedną czwartą rok do roku do 750 tys. sztuk.

Ograniczone dostawy, wyższe ceny i pandemia koronawirusa spowodowały również spadek konsumpcji wołowiny w Australii. Według stowarzyszenia branżowego, średnie spożycie na osobę w 2020 roku spadło o 2,5 kg rok do roku do 22,8 kg. Oczekuje się, że w tym roku spadnie o kolejne 0,5 kg.

Źródło: AgE
Fot. Twitter/Meat & Livestock Australia


Widziałeś już nasze video "Simental mięsny, limousine i angus na Opolszczyźnie: co się teraz opłaca?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Koniec sporu handlowego Unii Europejskiej z USA

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody