Bez kwasicy i ketozy zdrowe racice

Choroby racic i związane z nimi kulawizny to trzecia w kolejności najważniejsza przyczyna brakowania krów, po problemach z rozrodem i mastitis – podkreśla w najnowszym artykule prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie.
Z kolei kulawizny u krów w okresie okołoporodowym prowadzą do zaburzeń metabolicznych (ketoza), a te do innych kosztownych problemów zdrowotnych (przemieszczenie trawieńca, utrata odporności), które pogarszają ekonomikę produkcji mleka. Chorobom racic towarzyszy też ból odczuwany przez krowę, powodujący dramatyczne pogorszenia jej dobrostanu. Choroby racic mają więc wymiar nie tylko ekonomiczny, ale także etyczny.
– Statystyki pokazują, że większość problemów z racicami rozpoczyna się w pierwszych 2–3 miesiącach laktacji, co sugeruje, że ma to związek z metabolizmem krowy w okresie okołoporodowym, a także z zaburzeniami tego okresu, a więc z chorobami metabolicznymi oraz utratą odporności – zaznacza ekspert z Krakowa.
Kiedy można mówić o tym, że w stadzie jest problemy z racicami? Jaki wpływ na ich stan ma status energetyczny krowy, czyli zakres ujemnego bilansu energii? Jak dbać o zdrowie racic? Zamów prenumeratę i znajdź odpowiedź na to i wiele innych pytań.