Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Brexit – przygotujmy się na najgorsze

25.09.2019

Drukuj

Brexit – przygotujmy się na najgorsze

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Trwająca od wielu miesięcy przewrotna i dość nużąca dyskusja na temat Brexitu obecnie przybrała na sile – kolejna decyzja zapadnie 31 października br. Większość dotychczasowych teorii była palcem po wodzie pisana i nikt nie brał na serio ryzyka, o którym mówią eksperci, gdyż definitywne podpisanie umowy wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej przekładano wielokrotnie. To, że Brexit wpłynie na europejski sektor mleczarski jest pewne, ale w jakim stopniu – trudno ocenić nawet specjalistom.

Wiele krajów europejskich m.in. Francja, Włochy, Irlandia czy Niemcy przygotowują się do czarnego scenariusza – nadpodaży surowca i spadku cen mleka. O tych zagadnieniach dyskutowano podczas XVII Międzynarodowego Forum Mleczarskiego w Serocku. 

Łagodzenie skutków


– 20% naszego eksportu jest kierowane na rynek brytyjski, jeżeli 31 października Wielka Brytania wyjdzie z UE, zostaną nałożone 32-proc. taryfy na masło, 13-proc. na sery i na inne produkty mleczarskie. Obecnie Europa zredukowała eksport do Wielkiej Brytanii o około 10% – mówił Alo Duffy, przewodniczący Grupy Zadaniowej COPA-COGECA ds. Brexitu z Irlandii. Wielka Brytania jest importerem netto o wartości 57 mld euro, silnie zintegrowanym z unijnym rynkiem. Duffy podkreślił, że COPA-COGECA będzie wnioskować o ustalenie dwuletniego okresu przejściowego, elastycznych rozwiązań celnych, sanitarnych i weterynaryjnych oraz wsparcie ze strony KE, dotyczące skupu interwencyjnego sera, masła, mleka w proszku, w sytuacji kryzysowej oraz o dopłaty do prywatnego przechowalnictwa.

r e k l a m a

Niestety, z Brexitem wiążą się dodatkowe koszty, wynikające z konieczności powiększenia powierzchni magazynowania. Tak właśnie postępuje obecnie Irlandia Południowa, a Duffy twierdzi, że Irlandczycy są przygotowani do opóźnień w zakresie eksportu i wydłużenia czasu przechowywania towarów. 

– Ponadto od dwóch lat dywersyfikujemy portfolio produktów, aby dopasować ofertę do innych rynków, nie patrząc jedynie na Wielką Brytanię – tłumaczył Duffy. Irlandczycy zmieniają produkcję np. z cheddara na sery o wyższym potencjale sprzedażowym, np. mozzarelli. 

Zmęczenie Brexitem

Polecany artykuł

Rolnik powiększył Belgię i zmniejszył Francję


Eksperci mówią, że Brexit wpłynie na gospodarkę podobnie jak rosyjskie embargo. Jednak Michel Nalet, prezes EDA mówi, że wolumen sprzedawanego przez kraje unijne masła do Wielkiej Brytanii jest 3-krotnie większy, a sera 2-krotnie większy niż ówczesny eksport do Rosji, a więc problem jest poważniejszy, niż nam się wydaje. 

– W sektorze mleczarskim było wiele kryzysów, które daliśmy radę przezwyciężyć. Odczuwam coś takiego jak zmęczenie Brexitem – mówił Nalet. Nawet 87% firm, stanowiących ogniwo w łańcuchu dostaw żywności, handlujących z Wielką Brytanią nie jest gotowych na Brexit. Co ciekawe, największe mleczarnie w Wielkiej Brytanii nie są brytyjskie, ale niemieckie czy kanadyjskie. Problemem trudnym do rozwiązania będzie także transport i kontrole graniczne.

– Po twardym Brexicie odprawa celna może trwać nawet 2–3 dni. Przez przejście graniczne Calais i kanał La Manche przejeżdża 5 mln samochodów ciężarowych rocznie. Konieczne będzie znalezienie szybkiej ścieżki dla produktów nietrwałych, m.in. mleczarskich – tłumaczył Nalet. 


Widziałeś już nasze video "Opłacalność produkcji mleka – sytuacja w styczniu"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Tomasso Mario Abrate z COPA-COGECA
Jan Krzysztof Ardanowski, MRiRW
Allo Duffy, COPA-COGECA
Hans Foldenauer, hodowca 100 szt. bydła i producent mleka, reprezentujący niemiecki związek hodowców bydła
Marie-Christine Le Gal
Michel Nalet, EDA

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody