Bydło nie szkodzi

4 fakty przemawiające za tym, że hodowla bydła wcale nie ma negatywnego wpływu na środowisko. Obalamy mity!
Mitloehner jest znany na całym świecie z badania emisji gazów cieplarnianych (GHG). Jego badania wyraźnie wskazują na błędy popełniane przez innych badaczy, którzy twierdzili, że bydło jest bardziej szkodliwe dla środowiska niż np. transport, energia elektryczna i inne gałęzie przemysłu.
Podważa on pogląd, że wszyscy powinniśmy przejść na dietę roślinną. Ponadto, argumentuje to, jak bydło mięsne jest nie tylko korzystne dla środowiska, ale pomaga rozwiązać problem dostarczenia żywności dla rosnącej populacji na świecie.
FAKT: Zwierzęta nie są największym źródłem GHG.
Dwa poprzednie badania przeprowadzone przez Worldwatch Institute i Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) błędnie stwierdziły, że produkcja zwierzęca jest bardziej szkodliwa dla środowiska niż wszystkie rodzaje transportu.FAKT: Wegetarianizm nie uratuje naszej planety
– Wiele osób wciąż myśli, że spożywając mięso rzadko, albo wcale znacząco zmieni klimat. Ale według jednego z ostatnich badań, nawet gdyby Amerykanie wyeliminowali wszystkie białka zwierzęce z diety, zmniejszyliby emisję gazów cieplarnianych w USA o zaledwie 2,6%. Według naszych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis, gdyby praktyka „Bezmięsnego Poniedziałku” miałaby zostać przyjęta przez wszystkich Amerykanów, zobaczylibyśmy redukcję jedynie o 0,5% – wyjaśnia Mitloehner.FAKT: Amerykańscy hodowcy bydła produkują więcej wołowiny, ale emitują mniej gazów cieplarnianych niż kiedykolwiek wcześniej.
– Zmiany technologiczne, genetyczne i w zarządzaniu hodowlą, które zaszły w amerykańskim rolnictwie w ciągu ostatnich 70 lat, sprawiły, że produkcja zwierzęca jest bardziej wydajna i mniej intensywna. Według statystycznej bazy danych FAO, całkowita bezpośrednia emisja gazów cieplarnianych od zwierząt hodowlanych w USA spadła o 11,3% od 1961 r., podczas gdy produkcja mięsa pochodząca od zwierząt gospodarskich wzrosła ponad dwukrotnie – czytamy w raporcie.FAKT: Bez mięsa trudno byłoby rozwijającej się planecie zaspokoić potrzeby żywieniowe.
Wypas bydła jest kluczowym elementem wykorzystania ziemi na której trudno byłoby cokolwiek uprawiać (słabe klasy gleby), która w przeciwnym razie nie byłaby wykorzystywana. Wykorzystując energię słoneczną, bydło przekształca trawę w białko wysokiej jakości, czyli wołowinę!Według FAO, aż 70% wszystkich gruntów rolnych na świecie to tereny uprawne, które mogą być wykorzystywane jako pastwiska dla zwierząt hodowlanych – mówi Mitloehner.