Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Bydło nie szkodzi

06.11.2018

Drukuj

Bydło nie szkodzi

Artykuł dostępny

Jednym z ekspertów w sektorze wołowym jest Frank Mitloehner z Uniwersytetu Kalifornijskiego, profesor nauk przyrodniczych i specjalista ds. poprawy jakości powietrza.
Mitloehner jest znany na całym świecie z badania emisji gazów cieplarnianych (GHG). Jego badania wyraźnie wskazują na błędy popełniane przez innych badaczy, którzy twierdzili, że bydło jest bardziej szkodliwe dla środowiska niż np. transport, energia elektryczna i inne gałęzie przemysłu.
Podważa on pogląd, że wszyscy powinniśmy przejść na dietę roślinną. Ponadto, argumentuje to, jak bydło mięsne jest nie tylko korzystne dla środowiska, ale pomaga rozwiązać problem dostarczenia żywności dla rosnącej populacji na świecie.

FAKT: Zwierzęta nie są największym źródłem GHG.

r e k l a m a

Dwa poprzednie badania przeprowadzone przez Worldwatch Institute i Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) błędnie stwierdziły, że produkcja zwierzęca jest bardziej szkodliwa dla środowiska niż wszystkie rodzaje transportu. 

– Według amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska, największym źródłem emisji gazów cieplarnianych w USA w 2016 r. była produkcja energii elektrycznej (28% całkowitej emisji), transport (28%) i przemysł (22%). Całe rolnictwo stanowiło łącznie 9%. Produkcja zwierzęca stanowi mniej niż połowę tej ilości, co stanowi 3,9% całkowitej emisji gazów cieplarnianych w USA. To jakby nie patrzeć, bardzo różni się od twierdzenia, że produkcja zwierzęca emituje tyle samo gazów cieplarnianych co transport – pisze w swoim raporcie Mitloehner

FAKT: Wegetarianizm nie uratuje naszej planety

Polecany artykuł

Minister rolnictwa zarzuca Federacji niegospodarność i patologie

– Wiele osób wciąż myśli, że spożywając mięso rzadko, albo wcale znacząco zmieni klimat. Ale według jednego z ostatnich badań, nawet gdyby Amerykanie wyeliminowali wszystkie białka zwierzęce z diety, zmniejszyliby emisję gazów cieplarnianych w USA o zaledwie 2,6%. Według naszych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis, gdyby praktyka „Bezmięsnego Poniedziałku” miałaby zostać przyjęta przez wszystkich Amerykanów, zobaczylibyśmy redukcję jedynie o 0,5% – wyjaśnia Mitloehner. 

FAKT: Amerykańscy hodowcy bydła produkują więcej wołowiny, ale emitują mniej gazów cieplarnianych niż kiedykolwiek wcześniej.

– Zmiany technologiczne, genetyczne i w zarządzaniu hodowlą, które zaszły w amerykańskim rolnictwie w ciągu ostatnich 70 lat, sprawiły, że produkcja zwierzęca jest bardziej wydajna i mniej intensywna. Według statystycznej bazy danych FAO, całkowita bezpośrednia emisja gazów cieplarnianych od zwierząt hodowlanych w USA spadła o 11,3% od 1961 r., podczas gdy produkcja mięsa pochodząca od zwierząt gospodarskich wzrosła ponad dwukrotnie – czytamy w raporcie. 

FAKT: Bez mięsa trudno byłoby rozwijającej się planecie zaspokoić potrzeby żywieniowe.

Wypas bydła jest kluczowym elementem wykorzystania ziemi na której trudno byłoby cokolwiek uprawiać (słabe klasy gleby), która w przeciwnym razie nie byłaby wykorzystywana. Wykorzystując energię słoneczną, bydło przekształca trawę w białko wysokiej jakości, czyli wołowinę!

– Energia w roślinach, które konsumują zwierzęta, jest najczęściej zawarta w celulozie, która jest niestrawna dla ludzi i wielu innych ssaków. Ale krowy, owce i inne zwierzęta przeżuwające mogą przekształcić celulozę i wykorzystać ją.
Według FAO, aż 70% wszystkich gruntów rolnych na świecie to tereny uprawne, które mogą być wykorzystywane jako pastwiska dla zwierząt hodowlanych – mówi Mitloehner. 

Światowa populacja do 2025 r. ma osiągnąć poziom 9,8 miliarda ludzi. Wyżywienie tak wielu osób stanie się nie lada wyzwaniem. 

– Przeżuwacze w znacznym stopniu są żywione paszami, które nie mogą być spożywane przez ludzi. Hodowla zwierząt gospodarskich oferuje również bardzo potrzebne dochody drobnym rolnikom w krajach rozwijających się. Na całym świecie hodowla stanowi źródło utrzymania dla miliarda ludzi – podkreśla Mitloehner. 

oprac. dkol na podst. bovinevetonline.com

Polecane dla Ciebie:

article icon

Wielkie oszczędności w wydatkach na postęp biologiczny

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii