Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>

Ceny bydła – co przyniósł zając Wielkanocny?

Obrazek

W skupach panuje poświąteczny marazm. Zakłady w większości deklarują status cenników jako „bez zmian”. Zainteresowanie sprzedażą hodowców jest, ale ceny są dramatycznie niskie… 

Dorota Kolasińska23 kwietnia 2019, 11:11
We wszystkich zakładach ubojowych panuje poświąteczny spokój. Niestety nie mamy dobrych wieści, zając chyba zapomniał o niespodziance dla hodowców bydła.

Nadzieja na wzrost cen po Świętach Wielkanocnych legła w gruzach. Działy skupu odbierają pojedyncze telefony od rolników, którzy pytają o ceny, ale szybko rezygnują ze sprzedaży, bo zarówno za byka w żywej wadze i wadze bitej ciepłej są dramatycznie niskie. Po trzech tygodniach stałych obniżek cen byczków, skupy deklarują status „bez zmian” w cenniku. Jedyna pozytywna informacja jest taka, że przynajmniej nie pogłębia się spadek cen. Póki co, na razie nie ma informacji, kiedy i czy w ogóle będą podwyżki, nadal zainteresowanie importerów naszą wołowiną jest słabe.
 

Ile płacą zakłady?


  • W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy od 12,00 zł do 13,0 zł/kg wbc, w klasie O od 11,7 do 12,5 zł/kg.  
  • Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu zapłacą od 12,00 do 13,8 zł/kg, w klasie O natomiast od 11,7 zł/kg do 13,0 zł/kg wbc.  
  • Krowy w klasie R skupy biorą za 10,2-11,7 zł/kg za klasę R, za klasę O od 9,8 do 11,5 zł/kg wbc. 
  • Ceny żywca od ubiegłego tygodnia nie zmieniły się.
  • Za wagę żywą byczków zakłady płacą od 7 do 7,6 zł/kg, za jałówki od 5,5 do 6,3 zł/kg, a za krowy od 4,5 do 5,5 zł/kg.  
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!


Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy