Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – co przyniósł zając Wielkanocny?

23.04.2019

Drukuj

Ceny bydła – co przyniósł zając Wielkanocny?

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

We wszystkich zakładach ubojowych panuje poświąteczny spokój. Niestety nie mamy dobrych wieści, zając chyba zapomniał o niespodziance dla hodowców bydła.

Nadzieja na wzrost cen po Świętach Wielkanocnych legła w gruzach. Działy skupu odbierają pojedyncze telefony od rolników, którzy pytają o ceny, ale szybko rezygnują ze sprzedaży, bo zarówno za byka w żywej wadze i wadze bitej ciepłej są dramatycznie niskie. Po trzech tygodniach stałych obniżek cen byczków, skupy deklarują status „bez zmian” w cenniku. Jedyna pozytywna informacja jest taka, że przynajmniej nie pogłębia się spadek cen. Póki co, na razie nie ma informacji, kiedy i czy w ogóle będą podwyżki, nadal zainteresowanie importerów naszą wołowiną jest słabe.
 

Ile płacą zakłady?


  • W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy od 12,00 zł do 13,0 zł/kg wbc, w klasie O od 11,7 do 12,5 zł/kg.  
  • Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu zapłacą od 12,00 do 13,8 zł/kg, w klasie O natomiast od 11,7 zł/kg do 13,0 zł/kg wbc.  
  • Krowy w klasie R skupy biorą za 10,2-11,7 zł/kg za klasę R, za klasę O od 9,8 do 11,5 zł/kg wbc. 
  • Ceny żywca od ubiegłego tygodnia nie zmieniły się.
  • Za wagę żywą byczków zakłady płacą od 7 do 7,6 zł/kg, za jałówki od 5,5 do 6,3 zł/kg, a za krowy od 4,5 do 5,5 zł/kg.  
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!

r e k l a m a

dkol
Fot Obraz Mabel Amber, still incognito... z Pixabay 

Widziałeś już nasze video "Jak rolnicy oceniają opłacalność chowu bydła mięsnego?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody