🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – kumulacja problemów

28.05.2019

Drukuj

Ceny bydła – kumulacja problemów

r e k l a m a

Niestety na rynku nadal obserwujemy obniżki cen za byki, widać je przede wszystkim w wadze bitej ciepłej. Cena za wagę żywą nie zmienia się od kilku tygodni. Rolnicy dzwonią do zakładów znajdujących się nawet kilkaset kilometrów dalej, z pytaniami o cennik. Towaru jest dużo, ale popyt marny… Na rynku zarówno krajowym, jak i zagranicznym nie ma obecnie zapotrzebowania na byczki, stąd niskie ceny. Nadal skupy najwięcej płacą za jałówki – tych jest najmniej na rynku, a zapotrzebowanie duże.

Na sytuację trwającego od kilku tygodni ciągłego spadku cen za buhajki złożyło się wiele czynników. Rolnicy nie wiedzą co robić, niedługo byczki poprzerastają w oczekiwaniu na lepsze czasy… Ale czy one kiedyś nastąpią?

– Zbliżamy się cenowo do granicy opłacalności, ale miejmy nadzieję, że niebawem sytuacja się unormuje – mówił Witold Choiński w rozmowie z Top Agrar Polska. 

Witold Choiński o cenach bydła

r e k l a m a

Zapytaliśmy o przyczyny obniżek cen Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso. Pisaliśmy w ubiegłym tygodniu o tym, że naszą wołowiną przestały się interesować Turcja i Izrael, gdzie wiele zakładów eksportowało znaczne ilości półtusz…

– Izrael postawił dodatkowe, nadprogramowe wymagania dotyczących badań weterynaryjnych i laboratoryjnych w kierunku dwóch nowych szczepów Escherichia Coli, a w Polsce takich badań się póki co nie wykonuje. Ponadto w piśmie dotyczącym wymagań jest informacja, że eksporter bierze na siebie całą odpowiedzialność w razie ewentualnego wykrycia takiego szczepu E. coli w Izraelu. Mięso w takiej sytuacji zostanie natychmiast zutylizowane na koszt eksportera. Jeżeli wartość jednego kontenera wynosi około 500 tys. zł, nikt takiej odpowiedzialności na siebie nie weźmie… Wiadomo, że z Polski wyjeżdża mięso zdrowe, ale ktoś w inny sposób pobierze próbki i okaże się, że jednak patogen w wołowinie się znajduje i pojawia się problem – podkreśla prezes Związku Polskie Mięso.
 
Obecnie są również prowadzone rozmowy z Chinami i Stanami Zjednoczonymi dotyczące otwarcia rynku nie tylko dla wołowiny, ale również drobiu i tu także upatruje się szans na podwyżki cen…

Polecany artykuł

Ceny bydła – mniejszy ubój, handel stoi

– Myślę, że to jednak będzie długa droga, niestety w tej sytuacji w grę wchodzi polityka pomiędzy tymi krajami. Pewnie uda się eksportować tylko na jeden z rynków. Amerykanie mają bardzo wygórowane standardy, podobnie jak Izrael, ale są dobrym partnerem. Wierzą polskiemu nadzorowi weterynaryjnemu, bo jako jeden z nielicznych krajów na świecie dopuszczają import wieprzowiny z Polski, w której jednak występują ogniska ASF-u. Surowe wymagania pozwalają na to, że mogą importować mięso bez obawy, że nastąpi przewiezienie choroby – mówi Choiński. 

Prezes ZPM twierdzi, że spadek cen byków nie ma już związku z „aferą leżakową”.
– Ceny są niższe niż przed aferą. W najbliższym czasie będzie trudno do nich powrócić. To wynika z sytuacji na rynku, jest zdecydowanie więcej towaru, nie tylko w Polsce, ale i w Europie. Ceny spadły nie tylko u nas, ale wszędzie w UE. W między czasie były święta, pogoda nie była najlepsza np. na grilla, nie tylko w Polsce, gdzie wchodzi moda na wołowinę, ale także za granicą – podkreśla prezes. 
Przy okazji zeszłorocznych spadków cen, pojawił się temat konieczności eksportu elementów tusz, a nie półtusz, wówczas zakład otrzymałby sumarycznie wyższą kwotę za tuszę i może dałby zarobić porządnie rolnikowi… Istnieją kraje zainteresowane określonymi elementami tusz i są w stanie za nie sowicie zapłacić (np. Wietnam gdzie konsument zajada się elementami, których Polak przy niedzielnym obiedzie nie włożyłby do ust… ). 

Agrarsklep

Odchów jałówek

Odchów jałówek

Płacisz tylko

25,00 zł

Cena regularna 50,00 zł

SPRAWDŹ
- Jeśli chodzi o sprzedaż elementów, to jest to trudny rynek, przede wszystkim, żeby na niego wejść i się na nim utrzymać… - tłumaczy Choiński. 

Ile płacą zakłady? 

  • W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,20 zł/kg, za byka w klasie O 11,81 zł/kg wbc
  • Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,91 zł/kg, a za klasę O 12,24 zł/kg
  • Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,01 zł/kg, a w klasie O 10,69 zł/kg
 
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,28 zł/kg, jałówek 6,22 zł/kg, a za krowy 5,55 zł/kg

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen! 

dkol
Fot. D.Kolasińska


Widziałeś już nasze video "Poranna trójpolówka odc.2. Po ile będą zboża i rzepak w żniwa? Zapraszamy na III Ogólnopolską Giełdę Rzepaczano - Zbożową!"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody