StoryEditor

Ceny bydła – kumulacja problemów

Praktycznie wszystkie zakłady w tym tygodniu opuściły ceny byczków od 10 do 30 gr/kg wbc. Jakie są szanse na wzrost? Tym razem pytamy o nie Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso… 
28.05.2019., 12:05h
Niestety na rynku nadal obserwujemy obniżki cen za byki, widać je przede wszystkim w wadze bitej ciepłej. Cena za wagę żywą nie zmienia się od kilku tygodni. Rolnicy dzwonią do zakładów znajdujących się nawet kilkaset kilometrów dalej, z pytaniami o cennik. Towaru jest dużo, ale popyt marny… Na rynku zarówno krajowym, jak i zagranicznym nie ma obecnie zapotrzebowania na byczki, stąd niskie ceny. Nadal skupy najwięcej płacą za jałówki – tych jest najmniej na rynku, a zapotrzebowanie duże.

Na sytuację trwającego od kilku tygodni ciągłego spadku cen za buhajki złożyło się wiele czynników. Rolnicy nie wiedzą co robić, niedługo byczki poprzerastają w oczekiwaniu na lepsze czasy… Ale czy one kiedyś nastąpią?

– Zbliżamy się cenowo do granicy opłacalności, ale miejmy nadzieję, że niebawem sytuacja się unormuje – mówił Witold Choiński w rozmowie z Top Agrar Polska. 

Witold Choiński o cenach bydła

Zapytaliśmy o przyczyny obniżek cen Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso. Pisaliśmy w ubiegłym tygodniu o tym, że naszą wołowiną przestały się interesować Turcja i Izrael, gdzie wiele zakładów eksportowało z...
Pozostało 75% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 18:11