Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Choroby metaboliczne: lepiej zapobiegać niż leczyć

08.12.2019

Drukuj

Choroby metaboliczne: lepiej zapobiegać niż leczyć

Artykuł dostępny

r e k l a m a

– Mimo postępu i szeroko dostępnej wiedzy na temat chorób metabolicznych, ciągle w ich przypadku jest duży rozrzut między teorią a praktyką – mówił prof. Tadeusz Stefaniak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podczas pierwszego dnia Konferencji Naukowej w stolicy Dolnego Śląska.

Jak zaznaczał prof. Stefaniak, lepiej zapobiegać niż leczyć i środki, które trzeba przeznaczyć na samo leczenie są tak naprawdę niewielkie, w porównaniu do strat, które hodowca traci w związku z gorszymi wskaźnikami rozrodu, większym ryzykiem innych chorób czy gorszymi wynikami produkcyjnymi u krowy.

Jednym z najbardziej powszechnych  schorzeń w  polskich stadach jest subkliniczna ketoza, o której podczas spotkania we Wrocławiu mówił prof. Zygmunt M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Jak wymieniał, subkliniczna ketoza skutkuje obniżoną wydajnością mleka, zwiększoną zachorowalnością na inne choroby metaboliczne czy infekcyjne i pogorszeniem wskaźników rozrodu. To wszystko może się przyczynić do wczesnego brakowania krów i w ostatecznym rachunku – zwiększonych kosztów produkcji mleka. U krów, u których występuje ketoza obserwuje się 6–8  krotnie większe ryzyko wystąpienia przemieszczenia trawieńca, 3,5 razy większe ryzyko zapalenia wymienia i 2,5 krotnie większe ryzyko wystąpienia zapalenia macicy.

r e k l a m a

– Co gorsza istotna część krów chorych na ketozę nie jest diagnozowana przy pomocy glukometru – podkreślał ekspert z Krakowa. Dotyczy to w największym stopniu pierwiastek, u których występuje tzw. ketoza acetonowa (ACE). Jak mówił prof. Kowalski, aceton to ciało ketonowe, które może występować niezależnie od powszechnie znanego i określanego za pomocą glukometru – kwasu beta hydroksymasłowego (BHBA).

Dla lepszego zobrazowania skutków subklinicznej ketozy, prof. Kowalski przetoczył wyniki analizy ponad 818 tys. próbek mleka zgromadzonych w ramach oceny wartości użytkowej krów mlecznych przez pracowników PFHBiPM z Rejonu Oceny Poznań w latach 2013–2017.

Wśród wyników, warto zwrócić uwagę m.in. na wydajność zwierząt, u których zdiagnozowano ketozę na postawie zawartości ACE i BHBA. Była w przeliczeniu na sztukę/rok grubo ponad 700 kg niższa w stosunku do zdrowych zwierząt. Dalsza analiza danych potwierdziła m.in. niższą zawartość białka i tłuszczu oraz wyższą liczbę komórek somatycznych w mleku, a także gorsze wskaźniki rozrodu i zwiększony procent brakowania krów.  Jak wyliczał ekspert , w związku z tymi wszystkimi problemami koszt jednego przypadku subklinicznej ketozy w stadzie to ok. 100–1500 zł. – Co warte pokreślenia – podsumowywał ekspert – o wiele więcej chorych krów na subkliniczną ketozę występuje w małych stadach o niskiej wydajności.

Więcej o spotkaniu naukowców, lekarzy weterynarii i hodowców we Wrocławiu znajdziesz w kolejnym wydaniu dodatku specjalnego "top bydło".

mj
Fot. Jajor

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ile traktorów sprzedano we Francji, Włoszech i w Niemczech?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Prof. Walter Baumgartner z Uniwersytetu Weterynarii w Wiedniu mówił o najczęstszych zatruciach u bydła.
Dyskusja podczas konferencji we Wrocławiu.
Prof. Zygmunt M. Kowalski oraz prof. Przemysław Sobiech, którzy przewodniczyli pierwszej sesji spotkania.
Prof. John Mee z Irlandii mówił o tym jak w przyszłości będzie wyglądała hodowla i rola lekarzy weterynarii.
Dr Grzegorz Dejneka podczas wystąpienia dotyczącego niektórych urazów związanych z porodem u bydła.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody