StoryEditor

Cudze chwalimy, swojego nie znamy

Polsko-Portugalskie warsztaty kulinarne pokazały, że przyzwyczajenia kulinarne w obu krajach nie różnią się aż tak bardzo. Zamiast więc „cudze” chwalić, warto poznać „swoje”.
26.04.2017., 13:04h

Swego rodzaju kulinarną podróż mogła doświadczyć młodzież podczas kolejnego spotkania w ramach konferencji: Fakty i mity o mleku”. Oto goście z Escola Secundária Alcaides de Fariaw w portugalskim mieście Barcelos wraz z rówieśnikami z VI Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku spotkali się na wspólnych warsztatach poświęconych polskim produktom mlecznym.

Pod okiem kulinarnej blogerki – Magdaleny Gendźwiłł, uczestnicy spotkania przygotowali m.in. pierogi z nadzieniem serowym, kaszą gryczaną i boczkiem, serniczki oraz pastę szpinakową. Praca z jednej strony pozwoliła pokazać gościom z Portugalii, jak wiele ciekawych potraw można wykonać z przetworów mlecznych tj. mleka, jogurtu oraz serów – żółtych i twarogowych, z kolei polscy uczniowie zdawali się na nowo je odkrywać.

Nie obyło się też bez porównań odmiennych zachowań konsumenckich i kuchni obu krajów. Po wielu rozmowach okazało się, że śniadania w obu krajach mają wiele wspólnych mianowników. Typowe portugalskie śniadania składa się bowiem zazwyczaj z mleka, jogurtu, płatków lub sera. Niestety, potwierdziło się też stare przysłowie, które mówi, że „cudze chwalicie, a swego nie znacie”.

Spotkanie odbyło się 24 kwietnia br. w ramach „cyklu konferencji: Fakty i mity o mleku” realizowanego przez Polską Izbę Mleka (PIM) z Funduszu Promocji Mleka.

mj/PIM
Fot. PIM

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 03:19