StoryEditor

Duże zmiany na giełdzie Fonterry

Na ostatniej aukcji GDT ceny masła, które poprzednio osiągnęły rekordowy poziom, spadły najsilniej od lipca 2016 r. Stawki których produktów wzrosły?
03.08.2017., 09:08h
We wtorek 1 sierpnia odbyła się kolejna aukcja na nowozelandzkiej platformie Global Dairy Trade (GDT). Indeks cenowy tym razem zmniejszył się o 1,6% do 1 067 punktów, podczas gdy na poprzedniej aukcji z 18 lipca wynosił 1 084 punkty.

To najsilniejszy spadek od marca tego roku. Oczekiwania rynku, przybliżane kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku i bezwodny tłuszcz mleczny były zdecydowanie wyższe.

Do tak niskiego wyniku przyczyniły się spadki notowań poszczególnych produktów.
Jakie ceny spadły najbardziej?

  • masło - spadek aż o 4,9%;
  • bezwodny tłuszcz mleczny - spadek o 4,9%;
  • ser cheddar - spadek o 4,8%;
  • kazeina podpuszczkowa - spadek o 4,4%;
  • laktoza - spadek 4,3%;
  • odtłuszczone mleko w proszku - spadek o 3,0%.
Wzrost notowań odnotowano tylko dla:

  • odtłuszczonego mleka w proszku - wzrost o 1,3%;
  • maślanki w proszku - wzrost o 0,4%.
Na aukcji sprzedano 32 768 ton towarów, co oznacza wzrost o 22,8% w porównaniu z poprzednim eventem, kiedy sprzedano 26 688 ton produktów.
Ceny masła, które ostatnio osiągnęły rekordowy poziom, tym razem spadły najsilniej. To może rzutować na stawki również w Unii Europejskiej, ze względu na korelację z cenami mleka.

Specjaliści prognozują spadkową fazę cyklu dla światowej produkcji, w którą wejdziemy już niedługo. Duży wpływ na sytuację rynkową mają zmiany popytu na produkty mleczne w Chinach, warunki agrometeorologiczne w Nowej Zelandii oraz dynamika światowego importu produktów mlecznych.
Kolejna aukcja na platformie GDT odbędzie się 15 sierpnia 2017 r.
opr. al na podst.  Credit Agricole

Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 16:02