StoryEditor

Ferma: nasza debata o wołowinie

Jaka przyszłość czeka polski sektor produkcji wołowiny? – przyjdź i posłuchaj podczas debaty „top agrar Polska” na targach Ferma Bydła.
18.02.2016., 10:02h

Polski sektor wołowiny ma duży potencjał i możliwości rozwoju, ale czeka go też wiele wyzwań. W jakim kierunku powinien budować systemy jakości (zakładowe i branżowe), tak by z jednej strony poprawiać wizerunek krajowej wołowiny oraz wspierać jej markę we Wspólnocie i tzw. krajach trzecich, a z drugiej – rolnicy mieli informację o pożądanych – a tym samym lepiej premiowanych – cechach tuszy wołowej?

Jakość czy ilość?
Jaki powinien być kompromis między poprawą cech funkcjonalnych i użytkowych zwierząt, by sprostać oczekiwaniom zakładów mięsnych, a docelowo konsumentom, a także właścicieli stad zarodowych? Czy w większym stopniu polska branża powinna postawić na klientów z zasobnym portfelem, których będzie stać na steki z ras typowo mięsnych, czy raczej produkt – choć wciąż doskonałej jakości – oparty na krzyżówkach międzyrasowych i zwierzętach użytkowanych mlecznie? A może interesy obu grup producentów rolnych uda się pogodzić na tyle, że każda z nich będzie w stanie dostawać za swoją pracę godne pieniądze.

Finansowanie inwestycji
Jak w końcu optymalnie wykorzystywać wszystkie dostępne fundusze, by nasza praca była bardziej efektywna? Na te i wiele innych pytań będziemy odpowiadać podczas seminarium “top agrar Polska”, połączonego z debatą ekspertów z branży: hodowców, przetwórców i przedstawicieli związków branżowych.

Spotkanie odbędzie się w sobotę 20 lutego 2016 r. na hali Expo/MOSiR zlokalizowanej przy alei Politechniki 4 w ramach tegorocznych targów Ferma Bydła w Łodzi.

mj

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 05:21