StoryEditor

Fonterra: nowe notowanie cen

Sprawdź jakie zmiany przyniosło ostatnie notowanie aukcji Fonterry i czy podobny trend obserwujemy również w Polsce?
07.03.2017., 15:03h

Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) kolejny raz zanotowano spadek średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. O ile ceny w drugiej połowie lutego br. obniżyły się o 3,2%, o tyle notowanie z 7 marca br. przyniosło spadek na poziomie 6,3%.
 
Największy spadek cen dotknął odtłuszczone mleko w proszku (15,5% do 2118 USD/t) oraz pełnego mleka w proszku (o 12,4% do 2782 USD/t). Znaczną obniżką objęte zostały również kazeina podpuszczkowa (o 6,6% do 5678 USD/t) oraz ser cheddar (o 4,2% do 3435 USD/t). Ciekawostką jest z kolei maślanka w proszku, w przypadku której – w odróżnieniu od pozostałych produktów – zanotowano wzrost stawki o 8,4% do 1846 USD/t.
 
Spadkowe tendencje w przypadku cen na podstawowe produkty mleczarskie widać również na rynku krajowym. Pod koniec lutego br. za masło w blokach płacono przeciętnie 16,08 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 17,70 zł/kg, tj. o 8–9% mniej niż przed miesiącem.

Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały przeciętnie 8,38 zł/kg (o 2% mniej niż przed miesiącem), zaś ceny pełnego mleka w proszku (11,63zł/kg) zmniejszyły się w ciągu miesiąca o 7,5%.   mj

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 23:40