Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Hodowcy z Przasnysza z wizytą w Sano Agrar Institut

04.07.2019

Drukuj

Hodowcy z Przasnysza z wizytą w Sano Agrar Institut

Artykuł dostępny

Grupa 38 producentów mleka z okolic Przasnysza (woj. mazowieckie) odwiedziła gospodarstwo Sano Agrar Institut. Hodowcy należą do Powiatowego Koła Hodowców Bydła, działającego przy Mazowieckim Związku Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Jak podkreśla jego prezes, Ireneusz Goździewski to jedno z kilku organizowanych przez Koło spotkań w roku (ostatnie odbyło się w Mazowieckim Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w Łowiczu), których celem jest poszerzenie swojej wiedzy i wymiana doświadczeń. Organizacja liczy łącznie ok. 100 członków.

r e k l a m a

Tym razem hodowcy postanowili zobaczyć jedno z największych gospodarstw mlecznych w Polsce. W Sano Agrar Institut utrzymywanych jest obecnie ok. 1550 krów mlecznych i podobna ilość młodzieży hodowlanej (łącznie ok. 3 tys. szt. bydła). Zwierzęta o przeciętnej wydajności ok. 13 tys. kg mleka/rok utrzymywane są tu w wolnostanowiskowych oborach na legowiskach z separatem o zawartości ok. 40% s.m. Materiał ma być nie tylko bardzo wygodny dla zwierząt, ale w dużej mierze decyduje o ich czystości. Zwierzęta chętnie korzystają z legowisk, przez co są wyjątkowo czyste.

W gospodarstwie krowy dojone są 3 razy dziennie na karuzelowej hali udojowej z 60 stanowiskami, która może wydoić do 360 krów/godz. W praktyce przeciętnie 3 dojarzy obsługuje w ciągu godziny ok. 300 krów. Ciekawostkę może stanowi też nietypowe zasuszenie krów. W Lubiniu praktykowany jest ok. 6-tygodniowy okres zasuszenia. W tym czasie zwierzęta żywione są tylko jedną dawką od początku do końca – od pierwszego do ostatniego dnia zasuszenia. W dodatku otrzymują te same pasze co w laktacji, tylko w innych proporcjach.

Warto również wspomnieć o odchowie cieląt, którego celem jest uzyskanie zdrowej i wysoko wydajnej krowy mlecznej. Przychówek otrzymuje 4 l siary sondą i trafia na inną fermę (Calves Farm), gdzie przebywa najpierw w indywidualnych, a potem grupowych kojcach do 11. miesiąca życia. Cielaki, pijąc dwa razy dziennie po ok. 5–6 l preparatu mlekozastępczego osiągają w 1. miesiącu życia ok. 900 g przyrostów/dobę. Wyznacznikiem inseminacji przyszłych mlecznic jest przede wszystkim masa ciała jałówek (380 kg), którą udaje się uzyskać nawet poniżej 12. miesiąca życia.

mj
Fot. Jajor

Polecane dla Ciebie:

article icon

Żniwa 2019: Rosną ceny skupu rzepaku pod wpływem informacji z rynku

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Dr Ryszard Kujawiak z Sano Agrar Institut podczas prezentacji separatu wykorzystywanego na legowiskach
Samojezdny wóz paszowy, który pracuje na fermie w Lubiniu.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii