Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Innowacje w Spomleku

Obrazek

Rok 2016 to dla mleczarni czas innowacji. Minione 12 miesięcy były czasem wytężonej pracy i zmian na szczeblu produkcyjnym. Wysiłek został kilkakrotnie doceniony nagrodami!

dr Mirosława Wieczorek2 maja 2017, 06:00

Rok 2016 przejdzie do historii mleczarstwa. Pierwsza jego połowa jako bardzo trudny czas dla producentów i przetwórców mleka, zaś druga to czas nagłych wzrostów cen mleka i jego przetworów. Dla Spomleku miniony rok zakończył się bardzo dobrym wynikiem finansowym z przychodami na poziomie 496 mln zł. O 8% w stosunku do roku poprzedniego wzrosła ilość skupowanego mleka.

Nowości serowe gratką dla smakoszy
Opakowania sera żółtego ze struną, pozwalające zachować świeżość produktu, prozdrowotny Ser Mleczny - bez barwników i konserwantów czy Salami Serenda w innowacyjnym opakowaniu cztery plastry – w sam raz na raz dla zabieganych klientów – to tylko niektóre z innowacji Spomleku w 2016 roku.

Proekologiczna firma
Z myślą o środowisku mleczarnia zmodernizowała w Radzyniu Podlaskim układ odpylania dla kotłowni zakładowej i zautomatyzowała proces spalania i odzyskiwania ciepła ze spalin. Dzięki temu zakład zużywa mniej energii, a środowisko też zyskuje.

Nagrody i wyróżnienia
Wysiłki zostały nagrodzone – Salami marki Serenada otrzymało godło Doceń Polskie Top Produkt, sery z Radzynia Podlaskiego zyskały prestiżową nagrodę konsumentów – miano Serowego Króla podczas Ogólnopolskiego Święta Sera – Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa w Olsztynie. Ser Szafir otrzymał złoty medal podczas Kulinarnego Konkursu Sera Good Cheese 2016.

I plany
Założeniem Zarządu SM Spomlek jest kontynuowanie aktualnej strategii rozwoju firmy. Na ten rok planowana jest finalizacja budowy nowej, zautomatyzowanej linii serowarskiej w oddziale Chojnice, konsekwentne budowanie siły i wartości marek poprzez działania marketingowe i wizerunkowe oraz poszerzanie portfolio produktowego w kluczowych kategoriach serów żółtych.

oprac. na podst. inf. prasowej Spomlek



Picture of the author
Autor Artykułu:dr Mirosława Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)