StoryEditor

Irlandczycy przejmują polską ubojnię

W ubojni trzody chlewnej ABP Food będzie rozkręcał biznes wołowy. To druga jego inwestycja w Polsce. I pewnie nie ostatnia.
24.01.2014., 13:01h

Popyt na wołowinę wysokiej jakości będzie rósł. Potrzebna jest tylko lepsza współpraca między hodowcami bydła i przetwórcami — uważa Jerome Aherne, szef polskiego oddziału ABP Food.


 Mimo że spożycie wołowiny w naszym kraju spadło na łeb na szyję (z 16 kg w latach 90. do 1,8 kg obecnie) rodzimy rynek przyciąga kolejnych, zagranicznych graczy. Należy do nich ABP Food, jeden z największych europejskich przetwórców mięsa czerwonego. W Wielkopolsce kupił właśnie drugi zakład — dawną ubojnię trzody chlewnej w Kłosowicach.
Przedstawiciele firmy nie chcą ujawnić kwoty inwestycji. Jerome Aherne mówi jedynie o „wielu milionach euro”. Grupa nie podaje też wyników. „Irish Times” pisał w 2012 r., że obroty całej grupy przekroczyły 2,2 mld  EUR i stała się drugim producentem żywności w Irlandii.

gi

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 16:11