Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jak wysłodki buraczane „osładzają” wydajność mleka?

09.10.2019

Drukuj

Jak wysłodki buraczane „osładzają” wydajność mleka?

Artykuł dostępny

Przemysł cukrowniczy pozostawia produkt uboczny w postaci wysłodków buraczanych, które są powszechnie stosowane jako pasza m.in. dla krów mlecznych. To jedne z bardziej popularnych produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego. Znane są w formie mokrej, w której woda stanowi ok. 90%, i prasowanej. Ze względu na zawartość wody ta druga jest bardziej odpowiednia do zakiszania, ponieważ proces prasowania zwiększa zawartość suchej masy do ok. 24%.

Skład wysłodków buraczanych

r e k l a m a

Wysłodki charakteryzują się dużą koncentracją energii. Głównym znajdującym się w nich składnikiem odżywczym są węglowodany strukturalne: celuloza, hemiceluloza i pektyny, które mogą stanowić nawet 30% suchej masy. Wysłodki są też bogate w włókno neutralno-detergentowe (NDF), w większości pochodzące z pektyn. Jakie to ma znaczenie dla krów mlecznych? NDF powoduje zwiększenie produkcji mleka i zawartości w nim tłuszczu. Ma to związek z poziomem kwasu octowego powstającego w procesie fermentacji żwaczowej – kwas ten jest prekursorem tłuszczu mlecznego.

Smaczna pasza dla krów

Kiszonki z wysłodków są paszą o przyjemnym zapachu, chętnie pobieraną przez krowy. Udział wysłodków w dawce zwiększa również strawność paszy. Natomiast wysoka zawartość pektyn chroni żwacz przed nagłymi spadkami kwasowości, ponieważ ulegają one wolnemu rozkładowi w przedżołądku. Suchą masę w kiszonkach z wysłodków szacuje się na 20–25%.

Jak najlepiej zakiszać wysłodki buraczane?

Polecany artykuł

Nie ma wydajności bez komfortu

Wysłodki trzeba zakiszać w ciągu doby od ich dostarczenia do gospodarstwa. Przed rozpoczęciem kiszenia ściany pryzmy powinno się wyłożyć specjalną folią, którą następnie trzeba obciążyć. Najczęściej robi się to oponami. Na folię powinno się też wysypać warstwę piachu, by zapobiec wnikaniu powietrza pod spód. Wysłodki dobrze jest dodatkowo przykryć pulpą ziemniaczaną, która pełni podobne funkcje jak folia, a jest tańszym i ponadto ekologicznym rozwiązaniem.

Konieczne jest stworzenie beztlenowych warunków do działania bakterii fermentacyjnych. Trzeba bowiem pamiętać, że w zakiszanym materiale łatwo mogą zacząć się rozwijać niechciane mikroorganizmy, dlatego musimy unikać zabrudzeń przy ugniataniu wysłodków w pryzmie. Ważna jest też jakość materiału i to, skąd kupujemy paszę. Aby mieć pewność, że zapewniamy stadu paszę z pewnego źródła, o stałym składzie, warto zapytać o nią w firmie Duynie. Przedsiębiorstwo to specjalizuje się w dostarczaniu do gospodarstw pokarmów płynnych i wilgotnych – produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego z pewnego źródła.

Dowiedz się więcej o stosowaniu wysłodków buraczanych i wejdź na tę stronę lub zadzwoń do eksperta: +48718811208

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rolnicy piszą list do Komisji Europejskiej

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody