Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>

Jak zmienić produkcję mleka, by zadowolić konsumenta?

Jak zmieniać produkcję mleka w obliczu nowych oczekiwań konsumentów? Na to pytanie odpowiadał dr hab. Paweł Górka z UR w Krakowie podczas naszego Forum w Poznaniu. Jakie wysunął propozycję i co według niego warto zmienić, by opinia publiczna w większym stopniu akceptowała praktyki hodowców.

Marcin Jajor24 grudnia 2019, 10:00
– Hodowcy bydła mogą wprowadzić do codziennej praktyki kilka rozwiązań, które pozwolą zwiększyć akceptowalność ich postępowania przez konsumentów – mówił dr hab. Paweł Górka z UR w Krakowie. Jak podkreślał, jeszcze do niedawna konsumenci oczekiwali bezpiecznej i dobrej żywności. Dziś to już za mało. Na pierwszy plan wysuwa się dobrostan zwierząt, bo konsumenci coraz częściej interesują się tym, jak produkcja mleka i mięsa wygląda w praktyce.

Zgodnie z powszechnie przyjętą definicją, zwierzę ma zapewniony dobrostan, jeśli jest wolne od głodu i pragnienia, dyskomfortu, bólu, chorób, strachu i stresu. Dodatkowo powinno mieć możliwość wyrażania naturalnych zachowań (behawioru). Niestety, ta uznawana przez naukowców i hodowców definicja różni się od tej, którą przyjmują konsumenci.

Jak zaznaczał dr Górka, jednym z najważniejszych oczekiwań z ich strony jest to, żeby zwierzę mogło przeżyć życie w warunkach, które są w jak największym stopniu zbliżone do natury, a więc bez ingerencji człowieka, co w praktyce jest bardzo trudne do zrealizowania.

– Często jest więc tak, że konsumenci zwracają uwagę, że dobrostan nie jest zapewniony, a hodowcy nie bardzo wiedzą, o co im chodzi, bo przecież od lat stosują pewne procedury, które zostały stworzone właśnie po to, by dobrostan zapewnić, bo przecież idzie on w parze z większą efektywnością produkcji, a co za tym idzie – lepszą zapłatą – podkreślał specjalista z Krakowa.

Jak zapewnić właściwy dobrostan zwierzętom? Jak w praktyce może wyglądać model utrzymywania cieląt z krowami? Co zrobić, by praktyki hodowców były akceptowane przez konsumentów? Na te i wiele innych pytań odpowiada w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło” dr. hab. Paweł Górka.

Załóż prenumeratę i dowiedz się więcej.


opr. mj
Fot. Jajor




Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy