StoryEditor

Obowiązkowe oznaczenie kraju pochodzenia mleka i mięsa w przetworach

Parlament Europejski poparł projekt wprowadzenia oznakowania kraju pochodzenia mleka dla serów i kremów oraz mięsa dla kiełbas i bekonu. Wszystko na podstawie badań konsumentów, którzy zdeklarowali, że chcą wiedzieć skąd pochodzi mleko lub mięso zawarte w produktach, które kupują.
26.05.2016., 15:05h

Producenci mleka o niskim stopniu przetworzenia oraz mięsa w przetworach będą mieli obowiązek znakować kraj pochodzenia produktu. Obowiązkiem znakowania powinny zostać objęte także produkty wyprodukowane z jednego surowca oraz te, których zawartość głównego surowca wynosi ponad 50% całości produktu – uważają niektórzy europosłowie. Podczas głosowania obecnych było 422 europosłów (68 nieobecnych), przeciw było 159.

Dzięki oznaczeniu kraju pochodzenia produktów mlecznych i mięsnych ma być wzmocnione zaufanie konsumenta, a łańcuch dostaw żywności bardziej przejrzysty. Według badań 84% mieszkańców UE uważa, że konieczne jest oznakowanie kraju pochodzenia mleka, a 88% uważa, że konieczne jest również oznakowanie kraju pochodzenia mięsa, innego niż świeża wołowina, wieprzowina, baranina, mięso kozie oraz drób, których oznakowanie jest już obowiązkowe. Ponadto ponad 90% pytanych mieszkańców Wspólnoty uważa, że takie oznakowanie jest istotne dla żywności przetworzonej – pisze FAPA. ag

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 12:05